За първи път в Ямбол на Цветница ще раздават и палмови клонки

Архимандрит ДимитрийЦърковното настоятелство при Храм „Св. Николай Чудотворец“ – гр. Ямбол уведомява жителите на града и околността, че на 24 април 2016 г., от 9.00 часа в храма ще бъде отслужена Света Божествена литургия по случай празника „Вход Господен в Иерусалим“ – Цветница.

След завършване на литургията, ще бъде раздавана върба на народа и за първи път в града ще се раздават и палмови клонки.

Празникът се нарича „Вход Господен в Иерусалим“, защото на този ден Господ Иисус Христос влязъл в Иерусалим тържествено, макар и възседнал магаре. Всички искали да видят Този, Който е успял да възкреси Лазар. По обичай, който имали евреите да посрещат царете подобаващо, хората излезли и отсичали палмови клони, едни си постилали наметките по земята, а трети държали палмовите клони в ръка и викали „Осанна“, което на еврейски означава „спаси“, „молим се“. Благословен, който иде в името Господне, Царя на славата“.

Чрез действията си Христос се разкрива пред народа като Месия. Така и ние да посрещнем Нашия Господ Иисус Христос с палмови клонки и да го приемем в нашите сърца, и да изпитаме в пълнота радостта, която са изпитали посрещащите Го. Да не забравим да оставим и своята лепта в храма, защото: Благословена е ръката, която дарява.

Архимандрит х. Димитрий

About the Author :