За празника си юристи платиха семестриалната такса на студент по право в Бургаския свободен университет

DSC05654Тържествено събрание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и професионалния празник на юристите и на съдебните служители събра на 16 април в Безистена юристите от Ямболски съдебен район и съдебни служители. То беше организирано  от Окръжен и Районен съд – Ямбол, Административен съд – Ямбол, Окръжна и Районна прокуратура – Ямбол, Адвокатската колегия и Център по юридически науки в Бургаски свободен университет.

DSC05656На събранието присъстваха областният управител Димитър Иванов, неговият заместник Волен Дичев, кметът на Ямбол Георги Славов, административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и председателя на Адвокатската колегия.

Водещ на събранието беше Катя Няголова, която припомни, че Първата българска конституция съчетава в себе си възрожденските идеали на нашите предци с най-модерните европейски възгледи за държавност, като установява основният демократичен принцип за разделение на властите.

DSC05690Деканът на Центъра по юридически науки в Бургаски свободен университет проф. д-р на науките Мария Нейкова произнесе тържественото слово в памет на първоучредителите, в което подчерта, че 140 г. по-късно Търновската конституция и днес се оценява като една от най-демократичните за времето си в Европа. Народните представители от Учредителното събрание са създали конституция, разкриваща широк простор за бързо възстановяване и развитие на българската държавност на основата на конституционализма, парламентаризма и демократичните ценности. Тя пожела на всички юристи да почитат Конституцията, да не забравят, че правото е вечно и да имат волята и куража да отстояват върховенството на закона.

DSC05703От името на деканското ръководство на Бургаския свободен университет проф. Нейкова връчи благодарствен адрес за принос в развитието на висшето юредическо образование на съдия Васил Петков, председател на Окръжен съд- Ямбол.

Районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова отправи поздравление от името на всички ямболски юристи. Тя пожела на колегите си и на съдебните служители здраве, сили, кураж и гражданска доблест, за да отстояват на всякакъв натиск и влияние, за да утвърждават принципите на правовата държава, в която върховенството на закона е висша ценност.

Председателят на Адвокатска колегия – Ямбол Георги Георгиев изтъкна, че годишнината е повод да напомнят на самите себе си, че конституционното управление не е само формално спазване на закона и не означава единствено придържане към правила и процедури, а Конституцията ги задължава като граждани и юристи да уважават демократичните принципи и ценности, да търсят и защитават морала, справедливостта и уважението към човека.

DSC05737„Дълбоко вярвам, че високият морал и вярата в устоите на правовата държава и на демократичния ред нямат алтернатива. Тези принципи имат нужда от категорична защита за доброто на всички българи”, каза още той и заяви, че се гордее, че в Ямбол има прекрасни юристи във всички области на правото. В същото време той припомни, че спазването на законите зависи от волята и способността ни като общество да защитаваме собствените си постулати и претенции за демократичност. Георги Георгиев пожела на всички здраве, силна воля да прилагат правото мъдро и винаги в интерес на хората.

DSC05739Той обяви и новината, че по инициатива на организационния комитет за провеждане на тържественото събрание Адвокатска колегия – Ямбол, частните съдебни изпълнители Дженко Дженков и Ирина Христова, нотариалните кантори на Димитър Лахтев, Емил Щърбанов, Таня Димитрова и Трендафил Петков са събрали парични средства да подпомогнат Веселина Караджова от Ямбол, студент по право втори курс в Бургаския свободен университет, като заплатят семестриалната й такса.

DSC05749Самата Веселина Караджова изрази искрените си благодарности от получената помощ.

Прочетени бяха поздравителни адреси към ямболските юристи от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Кметът на Ямбол Георги Славов пожела успехи на юристите, за да може за тях и за Ямбол да се говори само с добро.

Тържественото събрание завърши с изпълнения на орган на Радосвета Хъркова.

DSC05657 DSC05658 DSC05675 DSC05678 DSC05680 DSC05683 DSC05686 DSC05714 DSC05725 DSC05756

About the Author :