За оттеглянето на Валентин Ревански от президентския пост в БК „Тунджа” и за роенето

Borislav NenovЕдна дама, подписала се в поста си под моя статия, публикувана наскоро в сайта „Делник” като Димана, ми вменява вина за оттеглянето на Валентин Ревански от поста президент на баскетболен клуб „Тунджа”. Според  Димана,  бизнесменът сторил това, защото съм писал против  това телевизия „Диана” да излъчва мачовете на баскетболистите ни.

Първо: далеч преди текста, визиран от Димана, Валентин Ревански бе заявил, че вече е уморен от тази голяма отговорност и че е дал за клуба твърде много пари, лични пари, а не може всеки сезон да дава от себе си по 60 или 80 хиляди лева.

Това ми е го е казал преди години Валентин, и тогава съм го написал на страницата на вестник „Неделник” и сайта „Делник”.

Второ: да, писал съм реплика, че ДИРЕКТНИТЕ излъчвания на двубоите на „Ямбол” намаляват броя на зрителите в зала „Диана”. Госпожа Димана обаче или не е чела изобщо този текст или не е разбрала, че иде реч за ДИРЕКТНИТЕ излъчвания, а не за тези от 21 часа, на запис.

Вярно е, че след като „ТВ Диана”, на която съсобственик е Валентин Ревански, спря преките излъчвания, не се повиши особено посещаемостта на мачовете в залата. Продължавам обаче да твърдя, че нормалната  практика е тази: двубоите да се излъчват на запис, а не на живо. Дори  и  15 зрители повече  да дойдат по тази причина да подкрепят отбора  в залата, пак е добре.

В статията си от този месец аз заявих, че Валентин Ревански бе жестоко обиден от отношението на новия президент на баскетболен клуб „Тунджа” Явор Брънков, който едва ли не е изгонил телевизионния екип на „ТВ Диана”от спортната зала. Брънков си подаде оставката само двайсетина дни след като бе избран на поста от Общото събрание.На това събрание само аз гласувах  против неговата  кандидатура, защото Брънков няма никакъв опит в баскетбола , нито пък има бизнес възможности, както подобава на президент на клуб от Лигата.

И понеже няма вече доста време президент, в разговор с на практика действащия като шеф на баскетболния клуб Иван Чолаков, който , знайно е, се върна на треньорския пост, преди броени дни коментирахме, че трябва  да  се седне  на преговори  с  телевизия „Диана”, и че не е трябвало изобщо да се допуска такова „изгонване” на екипа на медията.

Трето: не е добро роенето на клубовете от един и същи спорт по много причини, уважаема г-жа Димана. От много години лекоатлетически клуб „Тунджа” е сред медалистите в щафетното  бягане.  Като се появи и този нов клуб, вероятно доста трудно ще се намерят четири момичета с качества да станат шампионки  на 4 по 400 метра. Сега залата във Веселиново е в ужасно състояние, но ако е наред, ще се появяват клуб след клуб в студените месеци и разходите на общината за отопление неизбежно ще нараснат. А една тренировка, предполагам знаете, не е от 15 минути. Тези разходи ги има сега с разроени клубове от един и същи спорт в зала „Диана”. Има и друг проблем при роенето : като станат клубовете по даден спорт в Ямбол два или три, в отборното класиране градът ни почти винаги остава по-назад. А съответните спортни федерации дават повече субсидии на клубовете, които са с предно класиране в отборната надпревара.

Четвърто: не съм писал никъде, че община Ямбол е финансирала участието на новия лекоатлетически клуб „Радио 999” за държавното първенство за юноши и девойки в столицата, проведено наскоро. Напротив , в  статията  си пиша, че ако новият клуб стане член на Обединения спортен клуб „Тунджа”, то той ще получава субсидия като другите клубове. А и ми е ясно, че няма как да е получил пари, защото не е приет в ОСК „Тунджа”, дори някои от спортните фактори в града ни не бяха чували, че има създаден такъв клуб.

Такива работи, уважаема Димана, явно не обичате да четете повече от няколко реда, а моят текст бе дълъг, и къде разбрала, къде нищо не проумяла, ме правите нещо като спортен екзекутор.

Ако е имало спорове между мен  и някои от треньорите или ръководителите на спорта в града ни през годините, те са били на принципна основа. А и журналистиката, подобно на литературата, не е бална зала, за да се четкаме и да си правим комплименти….                                                                                                                                                                                            Борислав Ненов

About the Author :