За мъжкия баскетбол – 230 000 лв, плюс 20 бона за детско-юношеската школа на „Тунджа”

баскетбол 88С  230 000 лева ще разполага за бюджетната 2016 г. мъжкият отбор на Баскетболен клуб „Тунджа”, според решението на последната сесия, състояла се миналия петък.

По традиция, парите за мъжкия ни отбор, единственият колективен спорт в елитна  група, се гласуват по специален режим, директно на сесията, за  разлика от сумата, която се разпределя между всички други спортни клубове в Ямбол.

За тях принципно ще има 110 000 лева, но все още се приемат документите на различните спортни клубове, които после ще минат през ситото на специалната комисия, за да нареже тя на парчета парите. На бюджетната сесия мина директно и сумата за детско-юношеската школа на баскетболен клуб „Тунджа”- тя е в размер на 20 000 лева. През миналата година парите за баскетболен клуб „Тунджа” паднаха с 30 000 лева, което, според хора от управата на клуба, създало сериозни проблеми при селекцията.

По данни на „Делник” , кметът Георги Славов заявил тогава, че се налага леко ограничение във финансирането на БК „Тунджа”, поради многото други разходи на община Ямбол.

Принципът на директното финансиране на баскетболния ни клуб от бюджета стартира при мандата на кмета Кирил Тодоров, а след като ГЕРБ пое властта, тази практика се затвърди, и парите се качиха нагоре.

Нагоре отиде и представянето на мъжкия ни тим, който на два пъти спечели бронзовите медали в първенството на Лигата, а и идеята  детско-юношеската школа най-сетне да знае точно с колко пари разполага, стана факт.

В предни сезони БК „Тунджа”, с помощта и на спонсори, е стигал до бюджет над 400 000 лева, като основната сума, идваща от частния бизнес, бяха пари от президента на клуба Валентин Ревански. В Управителния съвет на баскетболния клуб участват едни от най-солидните бизнесмени в Ямбол, но през годините някои от тях се оказа, че нямат нагласа за истинска подкрепа, или пък че идеята им е била да минат с по 3-4 хиляди лева.

Сред най-солидните спонсори, освен Ревански, досега винаги са били Михаил Шефкенов, Христо Христов и Видьо Видев, а от две години член на УС е и собственикът на „АБС инженеринг” инж.Николай Георгиев.

230 000 лева от общинския бюджет е сума, която малко баскетболни клубове в България получават, и този факт, често и нелогично се подминава.

Борислав Ненов

About the Author :