Реномирани музиканти от световна класа очакваме за музикалните празници “Златната Диана”

29681241_900028476835178_941669660_oПрез 2018 г. имаме наистина един много голям шанс за постигане на резултати и на международно равнище, и поради концентрацията на вниманието на цяла Европа върху България, заради нашето председателство в ЕС. Още повече, както вече по-горе споменах гостите, които очакваме за музикалните празници, са реномирани музиканти от световна класа, призната не само в България, но и по света! Като пример бих искал да спомена цигуларя Светлин Русев, който прие поканата да открие като солист на КО “Дианополис” музикалните празници. Този изключителен инструменталист е многократно музикант на годината и то не само в България, дългогодишен концертмайстор на симфоничния оркестър на Френското национално радио, преподавател по цигулка в Париж и Женева, където от скоро той също е концертмайстор и на тамошния симфоничен оркестър. Той беше и солиста на официалния концерт по случай началото на тазгодишното ни председателство в ЕС, излъчен пряко от НДК София по БНТ, с диригент маестро Емил Табаков и освен това ще представя нашата държава на няколко концерта на най-високо дипломатическо равнище по цяла Европа, например, и в Словакия, като солист на тамошния радиосимфоничен оркестър, чийто диригент за този концерт ще бъда аз. Това, че той прие поканата ни за откриването на музикалните празници, е голяма чест за нас, колегите от КО “Дианополис” се чувстват много поласкани и горди, че съвместната ни работа в последните години, благодарение на силната подкрепа от страна на общината, вече е забелязана и от музиканти на това наистина световно ниво. Още повече по случай нашия юбилей и председателството ни в ЕС, г-н Русев се съгласи да изпълни няколко от най-емблематичните произведения на българското музикално изкуство – “Песента” на Панчо Владигеров и “Севдана” на Георги Златев Черкин, които ще бъдат предхождани от прекрасното “Адажио” за струнен оркестър на Красимир Кюрчийски. Разбира се, за да запазим разнообразие в програмата на този концерт и да поставим нашата българска музика в европейска среда, ние сме включили и две шедьовърни произведения на европейски автори – “Кармен Фантазия” за соло цигулка и струнен оркестър на Пабло де Сарасате и много обичаната от публиката “Симпъл симфони” на Бенджамин Бритън. Този концерт в който тържествува “Българското” в неговата най-чиста форма, ще бъде като една празнична музикална заря за нашата публика, която ще може да му се наслади и под въздействието на исторически респектиращата зала на Ямболския Безистен – едно наистина прекрасно начало на нашия 50. годишен юбилей!

——————————————————————–

Неделя 15. IV. 2018 11:30 Безистен Тържествено откриване Камерен оркестър “Дианополис” Солист: Светлин Русев – цигулка Диригент: Константин Илиевски Концертмайстор: Красимира Султанова Програма: Красимир Кюрчийски – Адажио за струнен оркестър Панчо Владигеров – Песен оп. 21 за соло цигулка и струнен оркестър Георги Златев Черкин – Севдана оп. 28 за соло цигулка и струнен оркестър Пабло де Сарасате – “Кармен фантазия” оп. 25 за соло цигулка и струнен оркестър Бенджамин Бритън – Симпъл Симфони оп. 4 за струнен оркестър.

29829894_900028696835156_1964391827_oОще от 2014 г. когато имах честта да започна работа като ръководител и главен диригент на КО “Дианополис” , аз си поставих за цел да се опитам да предоставя възможност за изява пред родната публика на всеки музикант с корени от Ямбол, който има достатъчно качества да бъде музикален партньор на КО “Дианополис”. След като през последните 3 сезона именити диригенти и певци, родени в Ямбол, бяха представени на нашата публика, изключително се радвам, че точно през този юбилеен сезон участието на ямболии в нашите концерти е значително и то на колеги, международно реномирани! Нека спомена прекрасната певица Гинка Учкова, пианистката Александра Дичева или тромпетиста Стефан Стефанов, чието гостуване предстои за края на този юбилеен сезон. Много се радвам, че и още един млад, но вече много успешен и доказал се в Лондон кларинетист, също роден в Ямбол, ще гостува на музикалните празници. Неговото име е Боян Иванов и втората вечер на музикалните празници тази година е посветена на дуото му заедно с пианистката Лизиен Чен, която също както и г-н Иванов, в момента прави значителна кариера в Лондон, включваща концерти и дори записи за ВВС и в България за БНР. Прекрасното за нашата публика е, че тяхната програма прилича на букет от пъстри цветя, искрящи със своите багри, обхващаща “евъргрийни” на класическата музика (напр. “Рапсодия в синьо” от Гершуин, “Аве Мария” от Шуберт, “Рондо алла турка” от Моцарт, Мелодии от “Риголето”, танго, чардаш и т.н.) Програмата ще бъде много добре подчертана и от камерната атмосфера на Синия Салон на читалище “Съгласие”, дългогодишен партньор на музикалните празници и КО “Дианополис”.

——————————————————————–

Понеделник 16. IV. 2018 19:00 Син салон на читалище “Съгласие” Кларинет: Боян Иванов Пиано: Лизиен Чен

29665964_900029090168450_887973762_nНай-известната опера в света – „Травиата” от Верди ще гостува в Ямбол на 17 април от 18 ч. Премиерата на спектакъла на Опера Пловдив бе на Античния театър през 2017 година пред 2000 души. Една от най-трагичните любовни истории, разказвани някога, е базирана на романа „Дамата с камелиите” на Александър Дюма – син. Интерпретацията на доц. Нина Найденова избягва необузданата и сиропирана баналност, въпреки заложените вечни теми и конфликти в произведението: общество и личност, морал и праведност, експлоатация и експлоатирани, родители и деца, болест и живот, прегрешение и изкупление. В пъзела от теми режисьорката се фокусира над „смирението” в различните му проекции и търсенето на път към него. Сцена е превърната от художника Николина Костова – Богданова в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели. Хореограф е Боряна Сечанова – директор на балет „Арабеск”, която освен с балета, работи неуморно със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде е блясъка и суетата на разгулния Париж.

————————————————————————————–

Диригент: Диан Чобанов Режисьор: Нина Найденова Художник: Николина Костова – Богданова Хореограф: Боряна Сечанова Солисти: Евгения Ралчева, Марк Фаулър, Михаил Пулиев, Светлана Иванова, Борис Кучков, Евгений Арабаджиев, Август Методиев, Владимир Ников, Валерия Мирчева Оркестър, хор и балет на Държавна опера Пловдив Времетраене: 2:30 часа с антракт

29831485_900029320168427_846026626_oВ заключителния концерт на тазгодишното издание на музикалните празници, отново, както и през последните 3 години, ще се представи фестивалният оркестър “Златната Диана”, който се съставя от музикантите на КО “Дианополис” и гости от най-значимите оркестрални ансамбли в страната. Подобаващо на мащабността на този оркестрален апарат ще бъде изпълнена най-известната симфония в историята на музиката, позната дори на хора не толкова интересуващи се от класическа музика. Разбира се имам предвид 5.Симфония на Лудвиг ван Бетовен, чиято главна тема често е свързвана и с ударите на съдбата или със среднощното почукване на неочакван гост. Бетовен, чиято музика е и в основата на европейския химн, съумява да разгърне в заключителната част на своята 5. Симфония цялата мащабност на медните духови инструменти, сътворявайки въодушевяващ грандиозен хорал, изразяващ в своята същност поглед към бъдещето изпълнен с възторжен оптимизъм. Преди този подобаващо празничен финал на музикалните празници “Златната Диана 2018”, програмата на заключителният концерт отново се концентрира върху музика от този път актуални български автори. В залата на община Ямбол ще бъде изпълнен концерта за кавал и кларинет на един от любимите на ямболската публика музиканти – Теодосий Спасов, който ще си партнира и като солист заедно с вече по-горе представения млад кларинетист Боян Иванов. Произведението на Теодосий Спасов, чиято премиера бе изпълнена с огромен успех в началото на 2018 г. от симфоничния оркестър на БНР в столичната зала “България”, под ръководството на неговия главен диригент Марк Кадин, намира пътя си към Ямбол, само след няколко месеца, подчертавайки значението на музикалните празници “Златната Диана” и публиката в Ямбол, познаваща добре музикалния стил на неговия автор. Голяма чест за мен ще бъде и изпълнението на една от най-популярните ми кратки пиеси – увертюрата “Български реминисценции”, изпълнявана от множество симфонични оркестри в България и Европа. След като моята “Ямболска празнична увертюра” бе приета прекрасно от публиката и се превърна в традиционното начало на вече етаблиралите се новогодишни концерти на КО “Дианополис”, си позволявам, разбира се, без каквито и да е материални претенции, да представя на ямболските ценители на музиката и това мое произведение, с надеждата за диалог с публиката, която ще има възможността да зададе своите въпроси директно към мен след края на концерта.

——————————————————————–

Сряда 18. IV. 2018 19:00 Зала на община Ямбол Тържествено закриване Фестивален симфоничен оркестър “Златната Диана” Солисти: Кавал: Теодосий Спасов, Кларинет: Боян Иванов, Диригент: Константин Илиевски, Концертмайстор: Красимира Султанова. Програма: Константин Илиевски – увертюра “Български реминисценции” Теодосий Спасов – Концерт за кавал, кларинет и оркестър Лудвиг ван Бетовен – 5.Симфония

Константин Илиевски – ръководител и главен диригент на камерен оркестър “Дианополис”

 

About the Author :