За едни – Богоявление, за Бойко Б. – поп на крака, за да гони таласъми от Министерския съвет

boiko_borisov2Виждали сме едно-друго из България – дори когато рокендролът все ще минаваше за млад, бяхме наоколо. И когато милиционерите бдяха край църквите, за да не вземат там да се натрупат богомолци по Великден, се е случвало да сме наоколо. Включително и в храма. Вътре обаче голяма част от миряните говореха за футболни мачове, или каква софра имали в къщи. Особено лелите, дори  рецепти за манджи там си разменяха.

То не е и толкова непознато това – вижте в „Чичовци” каква клюкарница е по време на църковна служба.

Помним и как армейски генерал Добри Джуров цъфна на един от големите църковни празници след 10 ноември с униформата си в храма. Медиите го направиха на дроб-сърма, загдето влязъл с мундира си там.Години, много години по-късно, стана реч с ямболския архиерейски наместник отец Панайот за тая поява на генерал Джуров.

„Той е наше момче, учил е на млади години в духовната семинария”, изтърси отец Панайот, и ми скри топката.

Още по-сетне писах един текст за някои от нашите баби, които мразеха да влизат в черква. Моята, например, казваше,че не желае да целува кирливото расо на попа.

Баба ми бе серт, меко казано. Обяви бързо-бързо СДС за фашисти, и се опитваше да ми забрани да имам вземане-даване със сините. Имах тогава вземане-даване точно с тях, предишното време ни бе писнало. Дълга история, но няма нищо героично  в нея, героиката остана за днешния военен министър Ненчев. Има и защо- чичото на Николай е политически емигрант.

Николапетковист, да е прегледно, защото виждам,че с времето мнозина нямат вече хал хабер кой какъв бе в СДС. И както е тръгнало, ще излезе, че легионерите на Васил Златаров и хората на Никола Петков, са били от едно котило

А те се мразеха…Питайте военния министър, ако му е останала поне малко памет, покрай тая бъркотия с „полските” самолети.

Интересно е, като дойде реч до Ненчев, какво наистина мисли неговият близък приятел от Реформаторския блок Корман Исмаилов за ставащото в ДПС. Корман , поне при едно публично идване в Ямбол, изсипа огън и жупел срещу ДПС. И срещу Доган, разбира се. По-късно май разбрах, че този младеж обаче е завършил висши науки в Турция.

Случайност?….

А всъщност пак Бойко Б. обра точките, въпреки че нито е именник, нито тия дни се прегръщаше с кака Меркел. Обаче потвърди за сетен път, че е пич до дупка, щом докара в Министерския съвет поп, който да ръси Лукарски и другите от кохортата му. Бойко Б. рече, че попът щял да изгони таласъмите.Не вярвам нито патриархът, нито някой друг висш духовник да се скара на премиера-пич, какво е Йордановден. Май бе Богоявление, все пак, а?

А таласъми имаше в едно стихотворение на Любо Левчев – бяха го направили и на песен.

Какви хубави времена – вместо премиерът да е на черква, или пред черквата, и там смирено да изчака свещеникът да го поръси със светена вода, оня, служителят на Бога, цъфна като секретарка в кабинета на Бойко Борисов.

Колко ли му е била тарифата, или от шубе не е посмял да осребри ръсенето срещу таласъмите…

Борислав Ненов

About the Author :