За втора година Желязко Петров извади кръста от река Поповска

IMGP6967На 6 януари православната църква отбелязва покръстването на Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Другото име на празника – Богоявление, идва от легенда, според която в момента на кръщението небето се отворило, Светият дух се явил като гълъб над Исус и се чул глас от висините: „Този е моят възлюбен Син,  в Когото е Моето благоволение.“

Църковният обред включва освещаване на водата. Свещеникът хвърля кръст в нея, а ергени се надпреварват да го извадят. Този, който успее, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако хвърленият в студената вода кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Сухо ли е времето на този ден, голям берекет ще има.

IMGP6964Вярва се, че в нощта срещу празника небето се отваря и ако в този момент си пожелаете нещо, ще се сбъдне. От Йордановден започва периодът на сватбите до Великденските заговезни. На този ден се освещават военните части и бойните знамена.

На 6 януари имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Божан, Божана, Боян, Бояна, Бистра.

С празнична литургия и водосвет, отслужени от отец Димитър Ингов в храм „Свети Димитър”, започна празникът и в град Болярово. На службата присъстваха кметът на общината Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, секретарят Мария Чанева и много жители на града и общината. След църковната служба боляровци, вървейки след отеца, носещ осветения от него кръст, стигнаха до моста на река Поповска.

IMGP6959От моста, както е прието по традиция, отец Димитър хвърли кръста. Пръв във водата стигна до него   отново Желязко Петров. Интересно е, че кръста от реката и предходната година извади точно той. Осемнадесетгодишният бъдещ абитуриент е ученик в 12 клас в СОУ „Д-р Петър Берон” – град Болярово. Освен благословия за здраве от отец Димитър, получи и парична награда от кмета на общината в размер на 140 лева. Всички останали, осмелили се да скочат в ледената вода, също получиха поощрителни парични награди от 20 лева: Станчо Петров, Стойко Димов, Митко Стоянов, Димитър Христов, Божидар Симеонов, Илия Гочев, Симеон Мирчев и др..

Средствата за паричните награди бяха осигурени от община Болярово.

 

About the Author :