Защитеното жилище в Болярово празнува седми рожден ден

IMGP1769Жените от Защитено жилище – Болярово (към ДВУИ – с. Малко Шарково), заедно с персонала, отбелязаха седем години от съществуването му. Във весел празник се превърна и този рожден ден за тях, а аз с радост отвърнах на поканата им да го отпразнувам с тях. Познавам момичетата от годините, когато работех в дома, в който бяха подготвени за излизане в тази приветлива къща и оттогава поддържам постоянни контакти с тях.

Кметът на общината, макар да отсъстваше поради служебни ангажименти, се бе погрижил те да получат торта, каквато поискаха от него и днес с радост духнаха седемте свещички. Директорът на ДВУИ – с. Малко Шарково Дафинка Георгииева също се бе погрижила за част от почерпката. Жените от персонала с усмивка гледаха тяхното вълнение. Изпяха няколко песни,с които ме поздравиха и заразказваха спомени за началото – преди 7 години.

Спомниха си как са се подготвяли за тази къща, С каква радост са се нанесли, ясно помнеха и тържествената церемония при откриване на това ново за тях жилище. Тогава официалните гости са били немските им приятели: Паул Хайдрих (управител на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания в чужбина, което дава решаваща финансова подкрепа за реализиране на проекта), ръководителят на проекта Норберт Клайн и много други гости от Германия, включително и телевизионният журналист Инге Бел. Именно тя може да се нарече главен „виновник” за това, което тогава се случви. Нейният репортаж преди години, отразяващ условията на живот в нашите домове за хора с увреждания, предизвиква реакцията на сдружението. Радост за боляровци тогава носи и присъствието на г-жа Гергана Дрянска, тогава изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, от където идва също така част от финансирането. Събитието тогава е уважил с присъствието си и заместник-областният управител – г-н Александър Братанов.

Тогава, на 8 септември 2007 година, започват да живеят като едно семейство осем жени, обитавали до този момент Дома за възрастни с умствена изостаналост в Малко Шарково. Те са преминали през двегодишна програма за адаптация в обособеното в рамките на Дома т. нар. „междинно звено”. И се нанасят в къщата, вече готови да се грижат сами за себе си, като естествено ще бъдат под наблюдението и грижите на специалисти. Сградата за защитено жилище е предоставена с решение на ОбС. Тя е изцяло обновена

При откриването на защитеното жилище кметът на общината г-н Христо Христов споделя, че жените, които вече ще живеят в тази къща имат достатъчно познания и умения и ще могат да се справят с трудностите в своето битие. Също така, че с отделянето им в това защитено жилище те ще се интегрират по-добре в обществото. Приветства ги и като постоянни жители на гр. Болярово. Г-н Христо Христов тогава изразява и специалните си благодарности към представителите на германското сдружение и към всички други, имащи отношение към осъществяване на проекта. В знак на признателност за оказаната помощ на Паул Хайдрих му бе връчва  почетния знак на града и общината.

При неотдавнашното си поредно гостуване Паул Хайдрих също се върна назад във времето и отбеляза колко правилно е било това решение. А общинският кмет потвърди доволен,че неговите тогавашни очаквания за интеграция на тези жени в живота на  града са се оправдали и с радост ги посещава при всяка възможност, радва се, срещайки ги навън и на тяхното участие във всяко общинско мероприятие.

Сега жените с радост очакват поредния празник на града и се готвят с желание за него – както песните, които ще изпълнят, така и изложбата, която ще представят.

About the Author :