Затвор за кражба и незаконно използване на банкови карти

Ямбол, 2.12.2020 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от три години „лишаване от свобода“ спрямо Слав Р. Той е подсъдим за това, че противозаконно отнел пари и други движими вещи (на обща стойност 610 лева) от фризьорско ателие, находящо се в град Стралджа, обл. Ямбол. Кражбата е осъществена за времето от 22.02.2020 г. до 27.02.2020 г., чрез разбиване на входната врата. Престъплението е квалифицирано по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.1, т.3 и 4, вр. чл.194, ал.1 от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив.

Слав Р. е обвинен и за това, че противозаконно е използвал платежни инструменти – банкови карти, без съгласието на титулярите им. Престъплението е осъществено на 27.02.2020 г. в град Стралджа, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл.249, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че Слав Р. е забелязал, че горепосоченото фризьорското ателие е било затворено. Взел решение да проникне в него и да извърши кражба. Разбил входната врата и противозаконно отнел движими вещи, сред които били и банкови карти, собственост на мъж и жена. Подсъдимият научил и кодовете за тях, след което използвал платежните инструменти. Извършил три транзакции от банкомат в град Стралджа, изтегляйки общата сума от 1200 лева.

Наказанието, което е постановено по реда на съкратеното производство, трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Спрямо Слав Р. е наложена и „глоба“ в размер на 1500 лева.

Присъдата на Окръжен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.

About the Author :