Затвор за доцент, измамил учителки

27-09-82Ефективна присъда от четири години затвор получи от Ямболски районен съд бившият преподавател в Югозападен университет „ Неофит Рилски” – Благоевград, доц. Сашо Рангелов. Той е признат за виновен, че в периода  1 януари 2006 до 4 юли  2008 г. е измамил 10 елховски учителки, като ги е заблудил, че е административен ръководител на програма за обучение на специализанти за придобиване на допълнителна квалификация „Учител по английски език в средното училище”, дистанционно обучение към ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Той ги убедил, че трябва да преминат през задължителен предварителен подготвителен езиков курс по английски език на три етапа, като за всеки трябва да платят по 200 лв. Освен това ги накарал да преминат през задължителен конкурсен приемен изпит по английски език за кандидат-специализанти за тази програма срещу 50 лв. такса. Той ги е измамил, че семестриалната такса за първи семестър по програмата е 400 лв., вместо действителния размер от 201 лв., утвърден по план-сметка от ЮЗУ „Неофит Рилски”. Излъгал ги е, че са записани като специализанти и се обучават по магистърска програма по английска филология към Югозападен университет „Неофит Рилски”, а размерът на таксата за втори, трети и четвърти семестър е също по 400 лв. Съдът е приел, че подсъдимият е причинил имотна вреда в големи размери – общо 18 035 лв. Всяка от измамените учителки е ощетена с различна сума – от 50 лв. до 2049 лв. Отделно с част от тази сума – 5397 лв., е ощетена и община Елхово, която е заплатила част от обучението на учителките.

Учителките чакаха възмездие пет години, защото делото е образувано още през 2009 г.  Според техния разказ доцентът им издавал бележки за платения симестър от неговата фирма, но те не се усъмнили. Разбрали, че са измамени, едва когато дошло време да завършват и от Югозападния университет им казали, че това не може да стане, защото не са си внесли симестриалните такси за втори, трети и четвърти симестър. Присъдата трябва да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип при първоначално общ режим, а подсъдимият е осъден да възстанови сумите на потърпевшите, заедно със законната лихва. Наложеното наказание не е окончателно  и е обжалвано пред Окръжния съд в Ямбол.

 

About the Author :