Затвориха Спешното отделение за дезинфекция заради заразена медицинска сестра

Ямбол, 19.05.2020

Спешното отделение на ямболската болница е затворено за 24 часа за дезинфекция зарази заразена медицинска сестра.

Съобщението на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ гласи: „ От 8 часа на 19 май 2020 г. до 8 часа на 20 май 2020 г. Спешното отделение се затваря за щателна дезинфекция. Спешните случаи за този период се поемат от МБАЛ “Свети Йоан Рилски” – Ямбол. Мерките са съгласувани с РЗИ – Ямбол. Неотложният кабинет ще продължи да работи по установения график“.

Нови четири положителни проби са установени за изминалото денонощие в Ямбол, с което случаите на Ковид 19 станаха 106. Сред всички заразени в региона има общо 5 медицински работници – двама лекари, две медицински сестри и един санитар, като работещи в болницата са само сестра и санитар.

Ямбол се превърна в основна тема в брифинга на Националния оперативен щаб, който тази сутрин се водеше от д-р Ангел Кунчев. Това е областта, която е на второ място по заразени за изминалия ден след София област, беше цитирана сред излекуваните – 8 случая и сред заразените медици – една медицинска сестра.

Д-р Кунчев определи като художествена самодейност без научна обосновка пръскането по въздух. Мнението му за Ямбол, макар и да не го назова пряко е: „Имаше известни вълнения по отношение на прилагането на различни мерки. Ние и сега, винаги когато областните щабове ни потърсят за съвет даваме указания какво да се прави. Някъде в желанието си да бъдат активни, да се справят, понякога предприемат мерки, които не са съвсем издържани от научна гледна точка. Масовото затваряне на големи групи хора, на квартали не винаги е много ефективно. Първо то създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за тия хора и второ да, може би се предпазват околните квартали, но всъщност се остава вирусът да продължи да циркулира в затворения квартал и мерките там да са по-неефективни. Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала, така както го правихме на много места, за да се избегнат всички тия неприятности. Горе долу по същия начин стоят нещата и с дезинфекционните обработки. Много по-добре, ако не знаят как точно да ги правят, има специализирани фирми, които цял живот това работят и знаят как да го направят, а не да използваме такива странни методи като масово пръскане на улици, на площади с различна техника, с коли, а пък не дай си Боже и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка“.

Доц. Андрей Чорбанов от департамента по „Имунология” към БАН коментира по Нова телевизия пръскането от въздуха в Ямбол: „Да много успешно ще бъде срещу комари, скакалци, листни въшки, гъсеници, пеперуди, срещу всички тези вредители пръскането по въздуха е ефективно, срещу вирус е безумно. Вирусът се предава в изключително интимен контакт и не е на покрива, на поляната, на пейката, на улицата. От този аспект е абсолютно безсмислено пръскането от въздуха“.

About the Author :

Leave a reply