Затвориха за 24 часа Второ отделение за вътрешни болести за дезинфекция

Ямбол, 7. 05. 2020

За 24 часа е затворено за дезинфекция Второ отделение по вътрешни болести на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ заради санитарка, дала положителна проба за коронавирус, научи „Делник“. Всички пациенти на отделението са тествани и изписани, персоналът също е тестван. Утре по обяд отделението ще заработи отново след 24-часовата дезинфекция.

Санитарката е контактувала с пациент, който на по-късен етап е дал положителна проба за коронавирус.

Медицинските специалисти от Ямболска област, заразени с коронавирус, са общо трима – двама лекари и един санитар. Единият от лекарите, който е специалист в доболничната помощ, е с двойна пневмония и е настанен в Инфекциозно отделение, положителна проба е дала и съпругата му, която също е лекар, но тя се лекува в домашни условия.

Към 7 май доказаните случаи на заразени с коронавирус в Ямболска област са 47, смъртните случаи са 4, 6 са излекувани, активни са 37, като 26 от тях са настанени в болница. В Инфекциозно отделение са настанени общо 24 пациенти, от които 18 са с положителни проби, в Отделението по пневмология и фтизиатрия (т. нар. Белодробно) са настанени 20 души, но 5 от тях са с доказани положителни проби и от днес отделението започва да работи по клиничната пътека за лечение на Ковид 19.

В Инфекциозно отделение работят двама лекари, командировани са и трима специализанти.

В т. нар. Ковид – реанимация има трима тежкоболни с положителни проби. За тях вече второ денонощие на 7-дневен работен режим се грижат двама реаниматори, сестра и санитарка, които ще бъдат сменени след 5 дни от друг екип, а те ще бъдат поставеи под карантина.

Според д-р Рунков максималният капацитет на болницата за случаи с коронавирус е 102 легла в четири отделения и при този темп на натоварване те ще издържат не повече от 10 дни.

Според д-р Валентин Вълчев обаче леглата са налични, но проблемът е, че дори и с ясна симптоматика за Ковид 19 и рентгенологични изследвания пациентите трябва да бъдат изолирани в отделни стаи до излизането на положителните им проби, което не позволява да се използва реалния леглови потенциал на болницата.

Частните болници в Ямбол имат заявени според министерската заповед 22 легла, но реално нямат инфекционист и не могат да работят по клиничната пътека за лечение на Ковид 19.

 

 

About the Author :

Leave a reply