Застрелян афганистанец от рикошет на граничен полицай

???????????????????????????????Афганистанец е застрелян при опит за задържане на цяла група нарушители край Средец, съобщиха на пресконференция в Регионална дирекция “Гранична полиция” – Елхово главният секретар на МВР Георги Костов, окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, главният директор на Гранична полиция Антонио Ангелов, областният директор на МВР – Бургас Калоян Калоянов и новият директор на Регионална дирекция на Гранична полиция – Елхово Радослав Сотиров.

Снощи около 22 часа на 30 км във вътрешността на страната край град Средец патрул от трима гранични полицаи е засякъл група от над 50 млади мъже, преминали незаконно границата. Мъжете са били агресивни и са оказали съпротива при опит да бъдат задържани от граничните служители, но от МВР и прокуратурата отказаха да уточнят каква е била формата на съпротива. “Един от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха в следствие на рикошет има пострадал нарушител, който в последствие почива. Съотношението на силите е трима служители на МВР срещу над 50 нарушители. Към момента имаме задържани 54 нарушители в района на това местопроизшествие. Всички са мъже да видима възраст между 20 и 30 години, самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма”, съобщи Георги Костов, главен секретар на МВР.

Окръжна прокуратура – Бургас е назначила балистична експертиза на оръжието, за да се установи дали действително има рикошет и къде е стрелял граничният полицай.

Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас уточни: “При огледа на местопроизшествието, онова, което може да бъде коментирано, е че е иззето огнестрелно оръжие и пълнител към него. В пълнителя е имало 7 патрона при вместимост на същия 8, което към този момент от тези факти би могло да се предполага, че е бил възпроизведен  1 изстрел”.

Участниците в патрула са дългогодишни служители, каза Георги Костов, стрелялият е граничен полицай, но не уточни от кое Гранично полицейско управление е.

От МВР твърдят, че интергрираната система за контрол е регистрирала нарушителите и затова граничните полицаи са били изпратени да патрулират. Всички налични сили са били разпределени, защото местността е силно пресечена и нарушителите са могли да достигнат до различни места. Това е и причината те да бъдат заловени на 30 км във вътрешността. Главният секретар изтъкна, че затова се строи преградното съоръжение , за да не се допускат такива пробиви. Той обясни още, че тепърва ще се анализира дали групата не представлява и опасност за националната сигурност на страната.

About the Author :