Засилен контрол на търговските обекти през лятото започна НАП

Ямболски ревизори започнаха засилен контрол на търговски обекти, заведения и атракциони, който ще продължи през цялото лято. През активния туристически сезон ще бъде засилен контролът по спазване на  данъчно-осигурителното законодателство, което цели  изсветляване на приходите и облагането им с дължимите реални данъци и осигуровки. Сред обектите и сферите, които ще бъдат под данъчната лупа, са питейните заведения, търговските обекти, продажбите през интернет, особено на хранителни продукти, както и посредниците при извършване на сделки с недвижими имоти.

При проверки в курорта Слънчев бряг и град Несебър, извършени от екипи на НАП Бургас, от търговци на едро и дребно са иззети 21 компютърни конфигурации със софтуер за манипулиране на оборотите. Данъчните са проверили също и високооборотни питейни заведения, дискотеки и нощни клубове, ресторанти, заложни къщи и ателиета за татуировки. Три от обектите са извършвали дейност без фискални устройства, а в други седем са установени разлики в касовите наличности. За нарушенията са съставени актове, предстои издаването и на наказателни постановления. Преди дни поради извършване на дейност без фискални устройства, три детски атракциона в бургаски МОЛ  бяха запечатани при проверка от екип на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в морския град. Съставени са три акта , а дейността може да бъде възобновена след монтиране на касови апарати с дистанционна връзка с приходното ведомство.

Продължава и денонощният фискален контрол на летище Бургас и събирането на информация от туроператорите по отношение на броя на пристигащите туристи и местата за настаняване.

Данъчните използват разнообразни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент, десетки обекти са поставени под пряко физическо наблюдение, а оборотите на други се следят в реално време чрез дистанционните връзки на касовите апарати със софтуера на Националната агенция за приходите.

Освен дисциплиниращ ефект, засиленият контрол дава и конкретни резултати по отношение размера на оборотите, в проверяваните и наблюдавани обекти. Само за няколко дни има видим ръст на приходите, а това означава и ръст на данъчните постъпления, коментираха още от НАП.

От приходното ведомство призовават да се изисква касова бележка, а при отказ за издаването й, да се подава информация на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

 

About the Author :