Заседание на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси

DSC04084Кметове и кметски наместници, общински съветници, педагози, социални  и здравни работници, ромски лидери взеха участие в поредното заседание на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси в Стралджа. Основната тема „Деца раждат деца” очаквано развълнува всички. Д-р Румяна Русева от РЗЦ Ямбол посочи проблема в цялата му сериозност, без никакви заобикалки. За всички стана ясно, че границата на раждащите пада  на 14, 13, че и на 12 години. В Стралджа не е по-различно. Фамилният режим при ромите диктува  „изискването” за ранен полов живот на момичетата и ранно отглеждане на деца, което носи своите здравни и социални последици. Присъстващите роми-мъже, бащи на по няколко деца, признаха, че никой в ромските семейства не се старае да обяснява на 12-13г. момичета, че имат и друг избор. Невръстните майки са принудени да приемат ролята на родители, за нещо естествено се приема ненавършилите пълнолетие  момичета да имат по повече от 5 партньори.

DSC04071Д-р Русева се опита да отговори на въпроси от рода: „За всичко ли е виновна акселерацията?”, „Защо ромите се женят на 14 г?” „Има ли начин да се „отделят от стадото”  и да отстояват желанието си да раждат тогава когато организмът е готов за това?”. Явно лекцията изигра своята роля защото присъстващите пожелаха да задават въпроси с мисълта, че могат да бъдат полезни на семействата си.

DSC04075Кметът на общината Митко Андонов заостри вниманието върху проблема за ранното раждане и призова за подпомагане промяна в поведението на подрастващите, за водене на по-здравословен начин на живот и по-голяма отговорност при създаване на семейство. На срещата бяха обсъдени и въпроси свързани с поддържане на чистота в града и в покрайнините с призив за участие в инициативата  „Да почистим България  за един ден!”.

About the Author :