Заседание на Общинската епизоотична комисия – Стралджа

DSC03012С препоръка за бдителност, отговорност и адекватни реакции към всички от които зависи недопускане разпространение на опасния птичи грип на територията на община Стралджа  започна извънредното заседание на Общинската епизоотична комисия. Иван Георгиев, зам.кмет и председател на комисията, припомни заповедта на директора на Агенцията за безопасност на храните и решението на Областната епизоотична комисия , насочи вниманието  към това, че община Стралджа граничи с района, в който бе открито заболяването, след което подчерта , че на този етап в общината няма поводи за тревожност. Имайки предвид добрия опит от 2005г. когато за първи път се наложи да се вземат спешни ограничителни мерки за недопускане разпространението на инфлуенца по птиците, г-н Георгиев точно определи  какви трябва да бъдат предприетите превантивни мерки и сега. Разпоредено е вече на пазара в Стралджа да не се допуска търговия с домашни птици и животни. Собствениците на птицевъдни ферми и домашни птици да осигурят отглеждането им в затворени пространства, да се следи заболеваемостта и ветеринарните власти да се информират своевременно при констатирани случаи на смъртност сред птиците.

DSC03010Кметове и км.наместници имат грижата да не допускат нерегламентирана търговия с животни и птици в района на селата, да предупредят стопаните за отглеждане на домашните птици в дворовете без да ги пускат свободно, РУ”Полиция” да оказва съдействие и контрол по търговията с животни и птици, да се реагира   адекватно при сигнали  за заболеваемост по птиците. Членовете на ЛРД при ловни излети да бъдат особено бдителни и да сигнализират при открити умрели диви птици.

Д-р Вълчо Вълчев  шеф на ветеринарна клиника Стралджа,  който има защитена презентация за птичия грип,  запозна присъстващите с признаците на заболяването и наблегна на това, че опасността не е за подценяване.  „Заболяването е много заразно. Лесно мутира от птичи в свински грип, заразяването става с контакт – много лесно и бързо”, подчерта той и препоръча : „По-добре недействителни сигнали отколкото подценяване на проблема!” Своите сигнали гражданите могат да съобщават на тел. 0886811733. С благодарност към местните стопани, които проявяват загриженост и помагат за ограничаване  разпространението на птичия грип, членовете на комисията изразиха увереността си, че и този път общината ще се справи с проблема и няма да допусне пробив на заболяването.

На заседанието беше обсъден и въпроса за предстоящата ваксинация за син език.  Не беше подминат и проблема с безстопанствените кучета.  Г-н Георгиев запозна присъстващите с изпълнението на проекта за изграждане на събирателен пункт за животински отпадъци в Стралджа, който ще обслужва цяла Югоизточна България.

 

Надя ЖЕЧЕВА

About the Author :