Заседава Общественият съвет към Фондация „Вълкана Стоянова”

DSC04367В празничния ден на Конкурса-надпяване с песните на Вълкана Стоянова” в Стралджа се проведе първото разширено заседание на Обществения съвет към наскоро учредената по идея на кмета Митко Андонов Фондация „Вълкана Стоянова”. „Всички ние, които сме тук днес, ни обединява една голяма любов към всепризнатата , обичана и много талантлива българска народна певица Вълкана Стоянова. Както и общото ни желание да работим така, че не само да разпространяваме наследеното й песенно богатство, но и да  подпомагаме млади български дарования.”, подчерта при откриване на съвета  г-н Андонов споделяйки, че се чувства особено щастлив от съпричастността на толкова  хора. Той представи Управителния съвет на фондацията на който председател е Иван Георгиев, зам.кмет на общината. Негов заместник ще бъде Атанаска Кабакова, председател на ОбС , а изпълнителен директор – Кольо Пехливанов. Другите двама членове са Николай Николов и Надя Жечева.

DSC04370Като начало в обществения съвет са привлечени  културни дейци, фолклористи, музиканти, етнолози, хора, които познават и обичат Вълкана, работили с нея дълги години.  Между присъстващите в залата бяха  акад.Крум Георгиев, проф.д-р Георг Краев, Николай Ников, Стоян Варналиев, неин ученик и лауреат на награда от конкурса, Дарина Славчева, Симо Петров, носители на Голямата награда, Тодор Тодоров, Мария Толева и Иван Иванов,  Диньо Капитанов, км.наместник на родното село на Вълкана Люлин, директори на училища и детски градини, ръководители на обществени организации… В списъка са и имената на народните представители Атанас Мерджанов, Петър Кънев, фол певицата и носителка на Голямата награда Деси Слава,  Мария Градешлиева, директор на НУФИ”Ф.Кутев” Котел, Мара Загорчева, дългогодишен културен деятел с огромен принос за създаването и организацията на конкурса, изпълнителите на народни песни Тодор Кожухаров,  Величка Стамболова, Калинка Сгурова, Диди Кушлева, Валентина Деспотова, Ойка Пенева …

DSC04373Общественият съвет остава отворен, в него ще бъдат привличани и други хора, които да помагат за развитието й и постигане на целите. Това което предстои е създаване на електронна страница на фондацията за популяризиране на дейността й и обмяна на информация. Във времето до Десетия юбилеен конкурс предстои събирането на средства и учредяване Специална награда на фондацията. Подкрепяйки идеята  проф.д-р Георг Краев предложи за каузата да бъдат привлечени музикалните училища у нас, медиите. За да стане името на Вълкана емблема, лайтмотив  на всичко българско у нас. Николай Ников предложи дейността да се разшири на европейско и световно ниво.

„Благодаря за съпричастността, за подкрепата, за готовността да работим заедно! Сигурен съм, че ще изпълним мисията си!” каза г-н Андонов на финала.

 

 

About the Author :