Заразяващото добро в изложбата на Денислав Стойчев

Ямбол, 14.04.2021

Над 100 кадъра, излъчващи доброта – това съдържа шестата самостоятелна изложба на фотографа Денислав Стойчев в арт салона на читалище „Зора“, наречена „Бъди човек – посланици на доброто“.

Тя отразява уловени и вълнуващи мигове от младежката благотворителна кампания „Бъди човек“ в област Ямбол, която се провежда в навечерието на светли християнски празници от края на 2015 г. досега.

Кампанията е помощ, жест и внимание към самотни възрастни, болни и нуждаещите се от подкрепа семейства в региона, за да ги накара да се почувстват значими и уважавани, а не забравени и изоставени.

С усета си към детайла и с неуморимото си търсене на най-добрия кадър Денислав Стойчев е част от кампанията от самото й начало.

Точно неговите въздействащи снимки я правят видима и увличат все повече млади хора, като увеличават желанието им за добротворчество.

Основната част от документалната изложба са кадри от хилядите вълнуващи срещи през шесте години, допълнени с видео, представено чрез два мобилни апарата, скътани между фотосите.

Фотосите от незабравимите за младите хора срещи се допълват от портрети на главните герои на кампанията – хората, посещавани през годините, и на добротворците.

44 млади одухотворени от сторената добрина лица, са наредени във форма, сякаш наподобяваща контурите на България, а изненадата е, че 45-тия „фотос“ е интерактивен – огледало, за да може да се види всеки в ролята на добротворец и да повярва, че и той може да бъде доброволец и част от това заразяващо добро.

Като контрапункт на изложбата на отсрещната стена е наредена и реклама на благотворителната кампания за тазгодишните великденски празници, за да може, всеки заразил се от доброто, да се включи в нея и той да помогне с нещо.

Изложбата се осъществява и с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Много приятели на Денис, участници в благотворителните кампании и негови колеги фотографи се събраха на откриването на изложбата на 13 април. На нея дойдоха и двамата заместник-кметове на Ямбол – Енчо Керязов и Михаил Керемедчиев.

Ирина Георгиева, координатор на кампанията „Бъди човек – област Ямбол“ представи Денислав Стойчев и неговото незаменимо участие в тяхната доброволческа дейност.

Тя сподели, че прочувствените кадри привличат все повече доброволци към кампанията, защото той влага душа и сърце във фотографиите си. „Това не са просто снимки, а емоции, които докосват изключително силно“, каза още тя и призова присъстващите: „Показвайте доброто под всякаква форма и по всякакъв начин, не го крийте. Има достатъчно злини, които се виждат всеки ден. Показвайте доброто от цялото си сърце“.

Денис благодари на доброволците, на присъстващите и допълни, че за него е чест да документира тази дейност, като искрено се надява да вдъхновява нови хора.

„Вярвам, че добрините трябва да се вършат скришом, но като фотограф и журналист обичам да ги показвам, защото знам, че само така идеята за добро ще достигне до повече хора“, каза още той.

Организаторите на изложбата от читалище „Зора“ припомниха кой е Денислав Стойчев.  Той е документален фотограф, работещ по проекти за младежите в България,  живота  в  селските  райони,  обществения  транспорт, доброволчеството, посткомунизма и православието. Щатен фотожурналист на в‐к “Труд” до февруари 2020 г., в момента е свободно практикуващ. Фотоисториите и текстовете му са публикувани в над 20 национални и международни медии. Участвал е в майсторски класове по фотография в Ню Йорк, София, Белград и Бурса.  Страстен  пътешественик, посетил шест континента за седем години. Най‐много обаче обича светлината и хората из Ямболския регион. Има бакалавърска степен по журналистика от Софийския университет.

About the Author :