Заразата с коронавирус в Ямболска област нараства неконтролируемо

Ямбол, 12.11.2020 г.

Заразата с коронавирус в Ямболска област нараства неконтролируемо, коментира д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

През тази седмица – от 9 до 12 ноември, случаите вече са 175 и никой не може да прогнозира колко ще станат до края при условие, че за изминалото денонощие са нараснали с 80 за един ден (б. р. това е своеобразен дневен антирекорд за Ямболска област, припомняме ден по-рано положителните проби бяха 86, но реално те бяха резултати от два дни).

Д-р Генчева предостави данни за заболеваемостта за изминал период, която е нараснала повече от два пъти.

За изминалия 14-дневен период – от 26 октомври до 8 ноември случаите са били 418, което е заболеваемост 365 на 100 000 население.

Предходните 14 дни – от 14 до 30 октомври случаите са били 168, което определя заболеваемост 143 на 100 000 население.

Лошата новина е, че четирима служители на РЗИ – Ямбол са „извън строя“ от общо 15. Двама от тях са с положителни проби, другите двама са контактни на тях. И четиримата са от една дирекция – „Обществено здраве“ – тези, които извършват проверките.

От вчера със заповед на здравния министър е отменен т. нар. граничен контрол, което освобождава служителите на РЗИ от ангажимента денонощно да дежурят на ГКПП – Лесово, но в замяна на това те имат положителни и карантинирани служители.

Д-р Генчева съобщи, че на този етап РЗИ – Ямбол получава помощ от МВР за осигуряване на транспорт за разнасяне на предписанията и от областна администрация за въвеждане на данните в регистъра и увери, че на този етап се справят и ако имат нужда от още помощ, ще я потърсят.

От общо 1230 случая с коронавирус в областта (б. р. с 2 по-малко от данните на Единния информационен портал, заради променени адреси на заразени, които живеят в други области), активните са 656.

От тях 590 са на домашно лечение, 66 са хоспитализирани, излекуваните от заразата са 534, починалите продължават да са 40.

Под карантина са 908 души, на 6405 карантината е изтекла.

About the Author :

Leave a reply