Заразата в Ямбол не стихва, нови 6 положителни проби и една жертва

Ямбол, 17.05.2020

Заразата от коронвирус в Ямбол не стихва, случаите на Ковид 19 продължават да растат, най-лошото е, че те вече не са концентрирани най-вече в ромската махала, което означава, че заразата е плъзнала и из града и в областта.

През последното денонощие има 6 положителни за COVID 19 проби от областта. Всички проби са от частни лаборатории на лица, които към момента не са на болнично лечение, съобщиха от Областния медицински съвет.

Две частни лаборатории в Ямбол правят PSR-тестове – „Лина“ и „Рамус“, резултатите на които също са част от националната статистика.

С новите 6 проби, случаите на Ковид 19 в Ямболска област станаха 99.

На 16 май в МБАЛ “Св. Пантелеймон” Ямбол е починал мъж на 31 години с доказана коронавирус инфекция и тежка форма на диабет. Той е от карантинирания район в Ямбол, уточняват още от Областния медицински съвет. Това е деветата жертва на Ковид 19 в Ямболска област.

За смъртта на 31-годишния мъж д-р Кантарджиев коментира по време на брифинга на Националния оперативен щаб: „Приет е в много тежко състояние с кетоацедоза. Известен в медицината факт е, че диабетът много тежко се изостря и декомпенсира от остро инфекциозно заболяване, което в случая е коронавирус. Уверявам тези, които казват, че няма коронавирус и той няма отношение със смъртността в страната ни, че този 31-годишен мъж, ако не беше тази остра вирусна инфкция, може би щеше да е жив и да живее още години, защото диабетът е едно от заболяванията, които се компенсират идеално“.

Оказва се, че това е и най-младата жертва на Ковид 19 в страната.

Д-р Кантарджиев съобщи и че в ямболската болница в отделенията, които лекуват Ковид – пациенти, са настанени 32 души, от които 5 в т. нар. Ковид – реанимация.

От 99 случая, починалите са 9, излекуваните са 8, активните случаи са 82, повечето от които са т. нар. амбулаторни – лекуват се в домашни условия.

About the Author :

Leave a reply