Заради съпричиняване на катастрофата и абсолютното безхаберие на държавата съдът наложи по-малко наказание на украинския шофьор, виновен за сблъсъка с автобус

Само 6 години затвор и 8 години лишаване от право да управлява пътно превозно средство наложи като наказание Ямболски окръжен съд на украинския шофьор, причинил на 9 октомври 2020 г. катастрофа с автобус, при която загинаха трима души, а 12 бяха ранени. Според повдигнатото обвинение, признато и от съда, наказанието е от 5 до 20 години.

Молдовският гражданин Октавиан Б., който живее и работи в Украйна като международен шофьор, беше признат за виновен, че е причинил по непредпазливост смъртта на трима души и средни  телесни повреди на други 12 при катастрофа на пътя между Елхово и ГКПП – Лесово, като прие, че престъплението е особено тежък случай.

По време на делото беше доказано, че шофьорът е спрял ТИР-а си в 23,07 ч., изчаквайки товарна колона към граничния пункт, но е заспал от умора (б. р. същия ден той е тръгнал от Украйна, преминал е през цялата територия на Румъния и през цялата територия на България). Той не е продължил движението си с колоната, престоявайки с часове на платното в нарушение на три разпоредби на Закона за движение по пътищата.  Катастрофата е станала в 5,35 ч. – пътуващият от Сливен към Одрин автобус, се е блъснал в спрения ТИР. Автобусът се е движел с превишена скорост, което не му  позволило да спре, за да не предизвика произшествието. Светлината, която са осигурявали фаровете на автобуса, не е позволявала да бъде избегнато пътното превозно средство при тази скорост на движение. Скоростта е била 99 км /ч, а експертизата е доказала, че при движение с 85 км/ч сблъсъкът е можел да се избегне.

В съдебното заседание четиримата защитници на шофьора на ТИР-а поискаха оправдателна присъда, а прокуратурата – 8 години затвор.

При обявяване на присъдата съдия Пепа Чиликова заяви, че мотивите по делото ще бъдат изготвени в срок, но са много обемни – вероятно ще стигнат 150-200 страници, затова се мотивира за присъдата накратко.

Тя заяви, че не становището, че не се касае за особено тежък случай, защото има смърт на повече от едно лице (б. р. 3) и средни телесни повреди на повече от едно лице. Касае се за средни телесни повреди на 12 лица, в 7 от случаите има повече от една телесна повреда, няколко лица имат и леки телесни повреди има и вредни последствия нанесени са щети на автобуса Ивеко и на товарната композиция.

Тя не споделя и становището за наличие на изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства, за да приложи намаление на наказанието, не споделя и становището за преквалификация на деянието в по-леко.

Съдията признава, че са налице множество смекчаващи вината обстоятелства, които са аргументирали налагането на наказание и определянето му много под средния размер, предвиден от Наказателния кодекс.

Съдът приема, че има изключително съпричиняване от страна на водача на автобуса Ивеко, който е загинал в катастрофата и това е съобразено с размера на наказанието. Всички, които са пътували в автобуса са били без предпазни колани.

Съдът съобрази и взе предвид и обстоятелството на „абсолютното безхаберие на държавата и на всичките й органи“, свързани с обезопасяването и обезпечаването на пътния участък от Ямбол към ГКПП Елхово с изграждането на паркинг и регулиране на движението, факт който е общоизвестен.

Според прокурора по делото Милен Божидаров присъдата е справедлива, съдът е приел изцяло обвинението и вероятно няма да намери основание за протест.

Един от защитниците на обвиняемия коментира след приключване на делото, че ще обжалват, защото не ги удовлетворява размерът на присъдата, според тях справедливо е тя да е условна.

Присъдата на Окръжен съд – Ямбол подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

About the Author :