Започна ремонтът на сградния фонд на ямболската жп гара за 250 дни. Община Ямбол ще допринесе с ремонт и облагородяване на околното пространство на гарата

Ямбол, 11.02.2023 г.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се срещна с председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Кристиан Кръстев и с представители на ДЗЗД „ГАРА ЯМБОЛ 2022“, консорциум от три фирми, които ремонтират ямболската жп гара.

Валентин Ревански приветства начинанието и изказа голяма благодарност към господин Кръстев за подкрепата, която оказва на Ямбол, за това, че жп гарата ще бъде основно ремонтирана. „Това, което предвиждаме ние да допринесем, е цялостна подмяна на уличното осветление на довеждащата улица към гарата, както и ремонт на пътната настилка на улицата и настилката пред гарата и обръщалото на автобусите.“, допълни още той.

„Тук съм вследствие на усилията, които кметът на Ямбол направи, за да убеди Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да направи ремонт на цялата сграда. Ремонтът е факт, започна в началото на годината. Обектът „Ремонт на гара Ямбол“ е в размер на 2 809 518 лв. без ДДС. Разбира се, има и непредвидени средства в рамките на закона. Ремонтът трябва да завърши за 250 дни и включва ремонтни дейности по сградата, фасадата, интериора, покрива, подмяна на инсталациите, както и на козирката на първи перон. Работната част на гарата няма да бъде ремонтирана, сградният фонд ще бъде ремонтиран в три етапа – западен, централен и източен. Въпреки че обектът не включва пешеходното пространството пред гарата с обръщалото и автобусната спирка, то също ще бъде ремонтирано, защото искаме да имаме гара с доста по-приветлив вид, с настояването на кмета. Не може гара на областен град, в който и аз съм роден, да изглежда по този начин. Това е недопустимо. Ще идвам редовно да проверявам напредъка на ремонта на сградата. Разчитам на кмета, на обществеността – градивната критика и комуникацията са важни,“ каза Кристиан Кръстев.

Гарата е разположена в индустриалната зона на Ямбол, а приемното ѝ здание е построено през далечната 1962 година.

Строително-ремонтните дейности ще повишат комфорта и безопасността на пътуващите и работещите на територията на гаровия комплекс. Предвидени са мерки за енергийна ефективност и пожарна безопасност на гарата, ще бъдат изградени нови санитарни помещения за граждани. Предвижда се поставянето на визуални средства за осигуряване на бърза и лесна ориентация, както подобрена свързаност с интегрирания градски транспорт. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност. В приемното здание ще бъде изграден полуетаж, а снимки и картини ще красят стените.

Реконструкцията на жп гарата в Ямбол се осъществява с национално финансиране.

Ремонтните дейности ще се реализират, без да прекъсва функционирането на гаровия комплекс.

 

About the Author :