Започна разпитът на свидетели по делото за взривовете

DSC01060Ямбол, 19. 04. 2018 г.

Ямболски районен съд започна разпита на свидетели по делото за взривовете край Петолъчката, но първият ден успя да разпита само един свидетел от явилите се 11.

Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата „Берета трейдинг” Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества и не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване, предвидени в 32 законови и нормативни разпоредби, като вместо да ги взривят са ги „разснарядявали” и в резултат на това е последвал взрив, от който са загинали трима души, а други трима са получили средни телесни повреди. Обвинението е повдигнато като особено тежък случай, заради което се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

След като съдът даде ход на делото до обяд беше четен обвинителния акт, а приканени да дадат обяснения подсъдимите заявиха, че не разбират в какво са обвинени.

Делото ще продължи и утре, но на този етап не е ясно какво ще се случи с призованите за вчера свидетели, при условие че има и нови призовани.

About the Author :

Leave a reply