Започна подписка за местен референдум за дълга

ch1Подписка за провеждане на местен референдум за общинския дълг започна в Ямбол от 1 декември, съобщиха на пресконференция от Инициативния комитет.

В него влизат седем граждани на Ямбол – фотографът галерист Красимир Стойчев, който е избран за председател, мебелният предприемач Катя Георгиева, поетесата Росица Бакалова, д-р Райно Георгиев, инж. Иван Кърцъков, адвокатът Станимир Кескинов и  таксиметровият превозвач Данаил Генчев.

DSC09948Самата подписка е за провеждане на местен референдум с въпрос „Против ли сте община Ямбол да поеме общински дълг с размер 9 000 000 евро през последната година на мандата на настоящото управление, който ще се изплаща до 2030 година от собствени общински приходи?”, но на този етап с подписа си гражданите ще заявят, че искат да се проведе местен референдум, с който да ги питат дали да се тегли общински дълг, подчерта председателят на Инициативния комитет Красимир Стойчев.

DSC09950„Считаме, че една година преди изтичане мандата на настоящото управление да се тегли заем от порядъка на 9 млн. евро при положение, че законодателят е предвидил 39-месечен срок, в който Общинският съвет след избирането си няма право да взема решение за поемане на общински дълг, най-малкото не е почтително и морално към гражданите на Ямбол”, коментира и Катя Георгиева. Според нея намерението на администрацията на Ямбол е в последните месеци от своя мандат да изтегли този дълг без гражданите на Ямбол да са достатъчно информирани за него, без да са информирани за технико-икономическите стойности на обектите и затова Инициативният комитет счита, че гражданите трябва да покажат активната си позиция, след като със своите данъци те ще изплащат до 2030 г. този заем.

DSC09945„Призоваваме гражданите да не се притесняват, да бъдат активни и изискващи. Участието им в подписката показва, че всеки един гражданин изисква както от настоящото, така и от всяко следващо управление диалогичност, взаимно уважение и заедно решаване на важни за града въпроси”, каза още Катя Георгиева и допълни: „Считам, че това прави местното самоуправление и неговите решения много по-легитимни. Затова никой не бива да се притеснява от гласа на гражданите, защото те са суверена на този град и на тази държава и те имат човешка и гражданска компетентност по време на една разяснителна кампания да вземат най-доброто решение за Ямбол”.

Тя обясни още, че с инициирането на местен референдум Инициативният комитет иска да покаже, че те имат уважение към гражданите на Ямбол и е хубаво и те да изискват уважение към себе си чрез участието в една такава подписка.

В подписката могат да участват всички пълнолетни граждани на Ямбол с избирателни права, т. е. към 1 декември 2018 г. имат постоянен адрес в Ямбол или настоящ адрес в града през последните 6 месеца. В подписката те трябва да напишат трите си имена, постоянния си адрес, ЕГН и подпис.

Инициативният комитет е подготвил уведомително писмо до Комисията за защита на личните данни, че в периода на събиране на подписката – от 1 декември до 1 март 2019 г., ще бъдат като администратори на лични данни и ще спазват всички законови правила. Те увериха, че личните данни на гражданите ще бъдат ползвани само и единствено за целите на подписката за провеждане на местен референдум.

Подписите ще бъдат събирани на 12 места в Ямбол – пред община Ямбол; пред централна поща; пред магазин „Вилтон“ в кв. „Каргон“; пред магазин „Вилтон“ в ж. к-с Златен рог”; пред пощата в ж. к-с „Георги Бенковски“ № 75; на ул. „Милин камък“ № 24 А; в ж. к-с „Хале“ – паркинг между бл.3 и бл.5; пред магазин „Славекс“ в ж. к-с „Диана“, бл.6, пред магазин „Славекс“ на ул. „Граф Игнатиев“ 42 А, на ул. „Граф Игнатиев“ 48; на ул. „Търговска“ № 35 и на ул. „Йордан Йовков” до Парахода.

Това е поредният опит в Ямбол да се случи провеждане на местен референдум по важен за града въпрос и само от активността на гражданите зависи това да стане реалност.

Диана Иванова

 

 

About the Author :

Leave a reply