Започна новата данъчна кампания

nap-zima-3Първият клиент, който бе обслужен в офиса на НАП- Ямбол в 9.01 часа в първия работен ден на 2015 година подаде декларация за самоосигуряващо се лице. До обяд бяха входирани около 40 документа – граждани изясняваха здравен статус и плащаха осигуровки, подаваха искания за копия на документи и удостоверения за наличие или липса на задължения. фирми декларираха трудови договори. По електронен път бяха подадени няколко данъчни декларации за получени доходи през 2014 г.

Създадена е организация за спокойното протичане на кампанията за деклариране на доходите от 2014 г. и за заплащането на дължимите данъци, съобщават от ТД на НАП Бургас, Офис- Ямбол. Компетентна информация за попълването и подаването на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на място в салона за обслужване на НАП Бургас от дежурни инспектори, а също и на телефона на Агенцията 0700 18 700 на цената на градски разговор или на сайта на НАП www.nap.bg.

От НАП напомнят, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. онлайн, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Най-лесно изпращането на документите по електронен път става с ПИК, като получаването му е безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. За да се ползва отстъпката, декларацията може да се подаде онлайн и подписана с електронен подпис.

Освен онлайн, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Безплатни формуляри са публикувани на www.nap.bg.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.

About the Author :