Започна задължителната ваксинация против син език

vaksinaВ Ямболска област започна задължителната ваксинация на овце и говеда срещу болестта син език. Ветеринарите са започнали първо от крайграничните села на общините Болярово и Елхово. Вече е приключила дори ваксинацията в селата Славейково, Иглика, Голям дервент, Странджа и Крайново. И ваксината се понася много добре от животните. Такава поголовна ваксинация не се е извършвала в България от 1999 г. насам, но целта й е да предотврати възникване на нови огнища на болестта. През миналата година от син език бяха засегнати 56 села в четири общини на Ямболска област, от заболяването умряха 472 животни.

В кампанията ще участват 48 регистрирани ветеринарни лекари, които трябва да ваксинират около 25 000 крави и около 50 000 овце, а козите не подлежат на ваксиниране, защото са по-устойчиви на болестта. Кампанията по ваксинирането ще продължи 20 до 30 работни дни – до средата на април. Животните изграждат имунитет в рамките на 14 до 20 дни, между третата и четвъртата седмица на едрите преживни животни ще бъде извършена реваксинация. Животните изграждат траен имунитет за една година. До 60 дни след поставянето на ваксината ще се забрани износа на телешко и овче месо, а до извършване на поголовната ваксинация временно ще бъде спряно движението на животни в страната. „Влизаме в едно населено място, докато не ваксинираме всички животни, те нямат право да се движат”, уточни механизма на действие д-р Колев. Това няма да попречи на продажбата на агнета за Великден и Гергьовден, защото агнетата под 3 месеца няма да бъдат ваксинирани. След празниците на ваксинация ще подлежат само тези животни, които стопаните мислят да оставят за отглеждане.

Според д-р Стоян Колев, директор на „Здравеопазване на животните” в Областната дирекция по безопасност на храните, ветеринарите няма да срещнат проблем при регистрираните животински ферми, а при ваксинацията на животните от т. нар. „заден двор”, защото от година те са безконтролни и не се знае какъв е броят им. Припомняме, че преди година в знак на протест срещу намаленото заплащане ветеринарните лекари отказаха да извършват националната профилактична програма и затова има много немаркирани животни.

Самата ваксина е безплатна за стопаните, но ако животните им не са маркирани, те трябва да заплатят поставянето на ушна марка. Той уточни и какви са цените на марките  – зелените марки, които са пластмасови, са по 35 ст., а електронните марки, които няма да паднат, са по 3 лв.

Стопанин, който откаже да му бъдат ваксинирани животните, подлежи на глоба от 500 лв. На неговите животни ще бъде забранено да излизат извън двора, т. е. Те няма да имат право да ползват обществени места за паша и водопой, а ако животното умре от болестта син език, държавата няма да плати обезщетение. Затова всички по-едри собственици на крави и овце няма да откажат ваксинацията, но проблемът е да не бъде изпуснато животно на по-дребните собственици. Затова според заповедта за провеждане на поголовната ваксинация се изисква и помощта на кметовете и кметските наместници по села, които с подписа си гарантират, че няма да има изпуснати животни.

About the Author :