Започна Десетият живописен пленер “Певецът на Тунджа”

IMG_3322От днес, 3 септември 2018 г., в Градската градина в Ямбол стартира Десетият традиционен живописен пленер “Певецът на Тунджа”, посветен на художника Стефан Бъчваров. Тази година в пленера участват шест български художници от страната. Това са: Борис Желев – Велико Търново,  Георги Динев – Бургас, Катя Христова – Казанлък, Любен Генов – София, Маргарита Дончева – Сливен, Стефан Баев – Стара Загора. Сред първите, наредили стативи и потърсили вдъхновение от природата, бяха Маргарита Дончева и Стефан Баев.

“Очаквам да се запозная с нови, да видя познати колеги. Пленерите са винаги повод да направиш нещо ново, да добиеш друга гледна точка. Успяваш да се отпуснеш по начин, по който в ателието, например, не можеш. Тук винаги е IMG_3316различно”, сподели Катя Христова. Тя признава, че рисува по-абстрактни неща, но винаги се стреми създаденото да носи духа на мястото.

Пленерът продължава до 7 септември в Градската градина, а на същата дата от 18 часа в Художествена галерия “Жорж Папазов” ще бъде открита изложба с творбите от настоящия пленер и от предходни издания. Изложбата е посветена на Европейските дни на културното наследство и е част от програмата за честване на Европейската година на културното наследство – 2018. Тя ще остане в галерията до 21 септември.

Организатори на пленера “Певецът на Тунджа” са община Ямбол, ХГ “Жорж Папазов” – Ямбол и СБХ – Представителство Ямбол.

IMG_3308 IMG_3311 IMG_3324 IMG_3341 IMG_3347

 

 

 

About the Author :