Започна ваксинирането на ямболски медици от втората доставка на ваксини

Ямбол, 11.01.2021 г.

В Специализираната болница за активно лечение по кардиология започна ваксинирането на ямболски медици от втората доставка на ваксини. Общопрактикуващият лекар д-р Румен Марчев и медицинската сестра, която работи с него, бяха първите, които днес получиха ваксина. Ваксинирането става по график със списък за всеки ден, за да няма струпване и за да могат до края на седмицата да бъдат ваксинирани медицинските лица, които ще бъдат обхванати.

РЗИ – Ямбол е получило за ваксинирането 34 флакона, във всеки от който им по 5 дози, предназначени за 170 лица, обясни директорът д-р Лиляна Генчева.

В момента се работи по ремонта на имунизационния кабинен в РЗИ – Ямбол, който трябва да приключи до края на седмицата. Веднага след това ще бъде доставен и фризер, който ще съхранява ваксината при температура до минус 70 градуса. Вече са осигурени и лекарят и медицинската сестра, които ще работят в кабинета и предстои да бъде сключен договор с тях. Най-късно до края на другата седмица той трябва да заработи.

Желание да поставят ваксини са изразили и Специализираната болница за активно лечение по кардиология, МБАЛ „Св. Пантелеймон“, Кардиологичният медицински център и кабинетът на д-р Бербатов, специалист по вътрешни болести и ендокринология. Освен това РЗИ – Ямбол ще получи и един от 47-те мобилни екипи, които ще поставят ваксини.

Д-р Генчева подчерта, че след въвеждане на противоепидемичните мерки натискът към болниците е отслабнал. Днес към 10 часа в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ са хоспитализирани 28 души с коронавирус, от които 4 в Ковид – реанимация. В МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ са хоспитализирани 7 души, а в СБАЛ по кардиология – 1. В елховската болница все още не е започнало работа отделението за лечение на пневмонии, причинени от коронавирус.

На 18 януари РЗИ – Ямбол ще вземе от София втората доза от ваксините на 100-те медици, които бяха ваксинирани при първата доставка.

About the Author :

Leave a reply