Започнаха празниците в община „Тунджа”

DSC07238С честването на 110 годишнината от създаването на народното читалище в Генерал Тошево и тригодишнината на фолклорен състав „Пиргулянска китка”, на 10 април 2016 година, стартираха празничните прояви, посветени на Деня на Община Тунджа – 22 Април, Международния ден на Земята.

С приветствие заместник-кметът на община „Тунджа”, Ели Василева откри празничните прояви,по случай двойния празник,  като изрази своята почит към делото на читалищните деятели и самодейци. Тя подчерта, че празници като този поддържат жива народната памет и опазват тунджанската си идентичност сред многообразието. Поздрав по случай празника отправиха кметът на Генерал Тошево – Иван Николов и председателката на читалището Мима Апостолова.

DSC07248Програмата бе открита с песента, посветена на Генерал Тошево, в изпълнение на певческата група „Талашманлийски напеви”, „Талашманлийско божурче” и групата за изворен фолклор „Пиргулянска китка”.

Над 10 колектива за автентичен фолклор от селата Генерал Инзово, Чарган, Миладиновци, Скалица и Овчи кладенец и множество индивидуални изпълнители, показаха своето майсторство, а тунджанската земя затрептя и заигра под нозете на танцьорите и небето се огласи от медните гласове на певците. На празника гостуваха и състава към народно читалище „България 1937”, село Могилица, община Смолян и мъжка певческа група „Тракийска младост”, Еленово.

За пореден път жителите на община „Тунджа” доказват, че това не е само община, а общност, в която са живи българските традиции и обичаи.

DSC07290 DSC07324 DSC07339 DSC07361

About the Author :