Започва VІІІ Тракийски хоров фестивал – Ямбол

SAM_5146Над 300 хористи, диригенти и композитори от страната и чужбина ще вземат участие в тазгодишното осмо издание на Тракийския хоров фестивал – Ямбол. Това споделиха на среща с медиите организаторите на събитието и поканиха всички любители на хоровото изкуство да се насладят на концертите в дните от 15 до 18 октомври. Фестивалът е организиран от Народно читалище „Тракийска лира – 2012” – Ямбол, председател на Организационния комитет и инж. Ангел Ангелов, а членове на организационния комитет на фестивала са Весела Пастърмаджиева – артистичен директор, Милен Михайлов – организационен секретар, Неда Бъчварова – директор на дирекция в Община Ямбол, Станчо Ставрев – зам.-кмет на община „Тунджа”.

Весела Пастърмаджиева сподели: „Нашата идея е да покажем както древните традиции на колективното пеене, така и на-новото и интересното от модерните артистични търсения. Фестивалът няма конкурсен характер, а е среща на всички, които обичат да пеят заедно, в хор. С постиженията на хоровото пеене ние, като българи, много отдавна сме в централната зона на цивилизациите, а и в същото време представяме много достойно българското наследство като част от общото европейско културно наследство”.

Тази година се очакват 11 хорови формации от всички категории многоласно пеене, както и 5 групи за автентичен и обработен фолклор.

В първият концерт в четвъртък, който е от 18 ч. в Голямата зала на община Ямбол, ще звучи фолклорна музика от тракийския регион, представена от певчески групи от Ямбол, Хаджи Димитрово, Овчи кладенец, Завой и Ботево. Всички те са отличени на тазгодишния фолклорен събор в Копривщица.

Във втория ден от фестивала, 16 октомври, отново по същото време и на същото място, публиката ще може да се наслади на традиционния за фестивала смесен концерт. Участие в него ще вземат Дамски хор „Проф. Г. Димитров” – Ямбол, Дамски хор „Морфова – Прокопова” – София, Квартет „Розов свят” от Стара Загора, Фолклорна формация „Аеда” – Нова Загора и Народния хор при Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София.

В съботния – трети ден от фестивала, в програмата ще вземат участие Смесеният хор на транспортните работници, Камерният хор към БАН, Ансамбъл „Спектрум” – София, както и сръбския вокален ансамбъл „LIBERO”. На същия ден в Генерал Инзово ще се проведе и втори концерт в рамките на фестивала. В него ще участват местната Фолклорна певческа група „Певчески напеви”, софийското Фолклорно трио „Граовка”, както и новозагорските хорове „Аеда” и „Златен грозд”.

Новото тази година, е че в рамките на фестивала ще има концерт, посветен специално на ортодоксалната църковна музика, който ще се проведе в неделя, 18 октомври, в Храм „Свети Николай Чудотворец” от 11 ч., непосредствено след неделната литургия. Така в настоящото издание ще бъде представена цялата палитра от хоровото пеене с всички негови разновидности.

Традиционната за фестивала кръгла маса тази година ще бъде в събота и ще е на тема „Актуални проблеми на хоровото дело в България”, а модератор на срещата ще бъде председателят на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова.

About the Author :