Започва реконструкцията на централна градска част

DSC03271Със символична първа копка беше дадено началото на реконструкцията на централна градска част по европейски проект за близо 5 млн. лв., за който ямболлии отдавна се питаха защо се бави и не започва, след като има избран изпълнител. Напук на всички правила, че строителството приключва след Димитровден, точно след този празник на строителите общината реши да даде старт на проекта, да превърне центъра в строителна прощадка и да го заобгради като забранен за преминаване. Според кмета Георги Славов най-късно до октомври 2015 година този, а и всички европейски проекти в Ямбол, ще бъдат завършени, защото това е крайният срок за проектите от предишния програмен период. Кметът изтъкна, че центърът на Ямбол не е реконструиран от 40 години.

DSC03257На първата копка присъстваха строителите „Консорциум Ямбол център”, в който влизат ямболските фирми „Суперстройнженеринг” и „Инком ПВ”, арх. Любомир Семерджиев – автор на техническия проект за модернизация на ямболския център.

Видимо доволен от крайния резултата на проекта и от спечелването на европейските средства той изтъкна още едно предимство на тази реконструкция, споделяйки, че има идея, докато тече реконструкцията, да бъде модернизирана цялата комуникационна инфруструктура, която е под земята.

DSC03255По проекта се предвижда да се постави нова декоративна настилка от пресовани бетонни плочи в пространството между ул. „Преслав” и площад „Освобождение”, ремонт на тротоарни площи, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, изграждане на зони за отдих със зелени площи, пейки и водни съоръжения.

DSC03256От общината съобщават, че проектът предвижда площадът между община Ямбол и читалище „Съгласие” да запази функцията си на основно място за провеждане на мащабни общоградски събития. Там ще бъде изграден нов фонтан голям колкото сегашната градинка пред общината. При кръстовището на улиците „Преслав” и „Г. Раковски” преминаването ще бъде улеснено, като сегашната пешеходна пътека ще бъде заменена с релефна настилка и повдигната на нивото на пешеходната зона. Предвижда се също реновиране фасадите на подлеза и обогатяване на зелената площ в подхода към бизнес-центъра.

DSC03258Зелените площи в участъка от община Ямбол до Регионална библиотека ще бъдат запазени и разширени, с обособяване на допълнителни места за отдих. По протежение на улицата ще бъде изграден фонтан от сух тип с точкови водни ефекти, който представлява част от настилката.

На пространството западно от читалище „Съгласие”  ще се създаде нова алея, която да осъществи директна връзка между ул. „Г. Раковски” и Обредния комплекс. Ще се благоустрои пространството пред ритуалната зала.

DSC03261На площадното пространство около Безистена ще се обособят зелени и цветни площи, които ще допълнят дейностите по модернизирането на Безистена и на зеленото пространство около него. При пресичането на ул. „Г. С. Раковски“ с ул. „Цар Освободител“ се предвижда оформяне триъгълен остров с декоративна растителност.

Схема на обекта и как ще бъде ограден може да видите на линка

http://yambol.bg/uploads/news/files/shema_CGCH.pdf

 

About the Author :