Започва делото за показния грабеж на парите пред Общинска банка

DSC02428aЗа 17 март в Ямболски окръжен съд е насрочено делото за показния грабеж на парите пред Общинска банка, който миналата година съвпадна с откриването на „Кукерландия” на 5 март.

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу четиримата участници, като има леко изменение спрямо първоначалното обвинение. Като извършител на грабеж в особено големи размери ще бъде съден 18-годишният Стоян Данев от Сливен, който преди година все още е бил непълнолетен. Срещу останалите трима подсъдими 23-годишният Стефан Бойчев от Сливен, 29-годишните Нилян Русев и Костадин Димитров от Ямбол, е подвигнато обвинение като подбудители и помагачи в извършването на грабеж в особено големи размери.

Най-малкият участник е обвинен като извършител, защото той е издърпал чантата с парите от ръцете на служителя Енчо Кенаров. Отнетата сума е в големи размери – 81 646,26 лв., от които 80 387,81 лв. на община Ямбол и 1258,45 лв. на „ВиК” – Ямбол.

DSC02418a1Припомняме, че Нилян Русев е бил служител във фирмата, която охранява община Ямбол – „Тетбрюле”. Самият той присъствал на грабежа, защото като охранител на общината съпровождал Енчо Кенаров до трезора на банката. Инкасовият служител взел парите с вносните бележки от общинската служителка и излязъл от сградата на общината заедно с охранителя от „Тетбрюле”, който в този ден бил Нилян, а вторият инкасов служител, който е трябвало да бъде плътно до Енчо Кенаров бил някъде назад, но не до него.

Според показанията на двамата младежи от Сливен те видели, че Нилян си държи телефона на ухото, което било знак да действат, единият грабнал торбата с парите и избягали към колата, където ги чакал Костадин Димитров. Преди да издърпат парите от ръцете на Енчо Кенаров, той е паднал на земята, но не е ясно дали сам се е спънал, или някой го е бутнал. След падането в ръцете на Кенаров останали само дръжките на торбата, а самата торба с парите била отмъкната от 17-годишния тогава Стоян Данев.

About the Author :