Започва ваксинирането на персонал и потребители в Дом стари хора в Ямбол

Ямбол, 27.01.2021г.

От днес започва ваксинирането на персонал и потребители в Дом стари хора в Ямбол, научи „Делник“ от РЗИ – Ямбол. С тях започва т. нар. втора фаза от ваксинацията в нашия регион. Днес ще бъде поставена първа доза от ваксината “Пфайзер”-“Байонтек” на 51 души, от които 15 души персонал и 36 потребители. Припомняме, че през ноември миналата година в Дома пламна огнище на коронавирус и 45 от потребителите и част от персонала бяха заразени, но успешно успяха да се излекуват.

Сред учителите в региона тече тестване, което се извършва от медицинските лица, обучени предварително как да извършват и как да отчитат бързите тестове.

Вчера бяха ваксинирани 42 медицински лица, останали без ваксина от първа фаза, все още има минимални бройки от медиците, които предстои да бъдат ваксинирани.

Втори ден от тази седмица новорегистрираните случаи са двуцифрено число – днес са 13, а вчера бяха 10. Общият брой заразени с коронавирус в региона от началото на пандемията досега са 3736. Активните случаи от тях са 305 – 293 на домашно лечение и 12 са настанени в болница. Излекувани от заразата са 3277 души. Починалите са 154. Последните случаи са на жена на 83 г. от Ямбол, с множество придружаващи заболявания, жена на 85 г. от с. Чарда, община Стралджа. За съжаление отново има по-млада жертва на коронавируса. Жена на 48 г. от Болярово е загубила битката с Ковид 19. Тя е постъпила в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ на 23 януари, на 24 януари е настанена в Ковид –реанимация, а на 26 януари е починала.

Сред новозаразените има две деца от Елховско – дете на 10 г., което учи в училището в Гранитово и дете на 9 г., което учи в Елхово.

Заболеваемостта за изминалите две седмици отново намалява – 63 на 100 000 население, при 98 на 100 000 за предходните 14 дни. През изминалата седмица новорегистрираните случаи са 39, докато през предходната бяха 35. Само за първите три дни от тази седмица има 24 нови случаи, така че не бива да разхлабваме мерките за самозащита, за да не позволим на заразата отново да избуи.

About the Author :

Leave a reply