Започват литературните дни “Ямбол чете” в “Съгласие”

22519315_1931355657187631_2918030617034092300_nОт днес, 30  октомври 2017 г., ямболските читатели ще имат възможност да  се  срещнат с някой  от  най- интересните български творци на перото.  Литературните дни “Ямбол чете” се организират за 12-ти път. Тази  вечер  от  18.00 часа в  Син салон на  НЧ ”Съгласие-1862”  белетриста   Галин  Никифоров ще представи  своя  роман „Лисицата”.

Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред  открояващите се имена в съвременната българска литература. В романите му се преплитат вечните теми за крайните стремежи на човешкия дух, за ненакърнимата любов, за скритият смисъл на живота и за отрезвяващата мъдрост на смъртта. Сред романите му са „Добро момче”, „Фотографът: obscura reperta”, „Лятото на неудачниците”, отличен с наградата „Роман на годината” и „Къщата на Клоуните”, отличен с националната награда „Елиас Канети”, който предстои да бъде издаден в Хърватия. „Лисицата” е шестият му роман. Една загадка за смисъла на човешкия живот, за смирението пред неизбежността на смъртта и за всичко, което тази мъдрост поражда. В един свят от полуистини и полулъжи, в един свят, в който единствената реалност е да намерим покой. И да обичаме – в малкото време, което ни е дадено.

Втората вечер – 31 октомври, ще гостува Силвия Чолева с книгата си  „Запознай се с Гошко”.   Авторката е завършила българска филология. Отговорен редактор е на редакция „Култура“ на програма “Христо Ботев”на БНР и водеща на предаването „Артефир“; Силвия Чолева e автор на ежемесечните обзори на нови книги в списанията „Хайфлайтс“ и „Его“, главен редактор на сп. “Артера”. Участва в първата Олимпиада на поезията в Швеция, организирана от IOPP (International Organization of Performing Poets), като член на българския отбор.

„Гошко” е най-новата книга на Силвия Чолева. Това, което споява разказите в сборника, е преди всичко пресъздаването на житейското поведение на съвременния „герой” тук и сега. Нишките на външния свят и личната съдба се преплитат ту в синхрон, ту в опозиция, за да пленят въображението с фината чувствителност и магичното обаяние на таланта. В жанрово отношение сборникът съдържа както традиционни разкази, така й мистични, но всички те ни въвеждат във видимия и невидимия живот не толкова на героите, колкото на твореца. Разкази, в които краят често е начало на размисъл.

Срещите продължават през следващите три дни:

1 ноември – Ина Вълчанова с книгата „Потъването на Созопол“

2 ноември – Милена Фучеджиева със „Сексът и комунизмът“

3 ноември – Момчил Николов с романа „Последната територия“

Начален час на всички срещи е от 18.00ч. в Син салон на НЧ”Съгласие-1862”.

Литературен домакин на срещите – Христо Карастоянов.

About the Author :