Заплита се съдебната сага за взривовете край Петолъчката

IMG_7646qСъдебната сага за взривовете край Петолъчката, които убиха трима работници и раниха още осем, се заплита още повече. На 24 март в Ямболски районен съд е насрочено следващото съдебно заседание по наказателното дело, но то отново няма да е последното, въпреки че насрочването е за четири поредни дни. На предното съдебно заседание на 21 януари съдът не изслуша и отхвърли изготвените експертизи – комплексна и оценъчна за щетите. Комплексната експертиза е отхвърлена от съда, защото  две от вещите лица са работили за фирма, наемател на взривените складове, както и за собственика на помещенията – “Берета трейдинг”. Адвокатите на обвиняемия Делислав Делев са представили доказателства, че единият експерт, който е готвил оценка на щетите, е работил за компанията “Сейдж консултанс”. Тя е една от трите фирми, които са държали стока в складовете на Петолъчката. Другите две фирми са “Хан Аспарух” и “Берета трейдинг”. Техническата експертиза е паднала и заради присъствието на втори експерт, който пък е обучавал служителите на “Берета” да обезвреждат боеприпаси. От защитата са представили договор за обучение, което той е извършил, и фактури за плащане. Сега същият твърдял, че работниците, които са обезвреждали боеприпасите, не са били достатъчно квалифицирани. Отделно извън съдебното заседание са представени доказателства, че и трето вещо лице е в същата служебна зависимост от пострадалите дружества, складирали боеприпаси в взривената база.
Втората експертиза, отхвърлена в съда, е за щетите, нанесени от взрива, включително на къщите в близкото село Лозенец и на нивите. Мотивът за отхвърлянето й е, че в нейния екип не е имало агроном, а оценките са направени само на база протоколи за оглед. По тази причина съдът трябваше да назначи нови експертизи, от които е готова само оценъчната и евентуално тя ще бъде изслушана на 24 март. Другата – по-важна съдебна експертиза – комплексната се бави, защото съдът все още не може да намери вещи лица, които да я изготвят. Тя все още дори не е назначена.
Припомняме, че обвиняеми по делото са управителят на фирмата Делислав Делев и началникът на производството Иван Пеев.
Това наказателно дело обаче е само малка брънка от целия батак, който е свързан с взривената складова база.
„Берета трейдинг” е обявена в несъстоятелност по искане на “Сейдж консултанс” още на 14 май 2013 г. Преди това Делислав Делев е продал фирмата на своята тъща и сега официално тя е с друг собственик. Признатите вземания след последните корекции и произнасяния на съда са в размер на близо 33 млн. лв., но още над 30 млн. лв. стоят в списъците на назначения синдик като непризнати вземания, сред които са над 3 млн. на военното министерство и над 11 млн. лв. на застрахователна компания „Алианц България”.
Проблемът с тази несъстоятелност е с непредвидими последици за фирми, земеделски производители и пострадали или близки на загинали, които все още чакат обезщетения за нанесени вреди от взривовете. За да се стигне до този етап на финансово възмездие се чака изходът от наказателното дело, защото по него не бяха приети исковете. Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, пострадалите могат да заведат граждански дела за получаване на обезщетение, но не е ясно как ще бъде присъдено то – дали само да се плати от физическите лица, или съразмерно и от фирмата. Ако „Берета трейдинг” е осъдена да плати някакви обезщетения, то тези, които имат да ги получават, ще трябва да се наредят в списъка на чакащите, ако бъдат приети от синдика.
Хората от Лозенец и от Стралджа обаче имат и друг проблем, който е не по-малко сложен и заплетен. Миналата година те бяха подложени на мъчението на контролираните взривове, защото тонове увредени боеприпаси бяха складирани в базата. Благодарение на протестите им през август фирмата спря да унищожава боеприпаси, но сега има друг проблем – 19 100 противотанкови гранати и други боеприпаси стоят в палатки в базата и не се унищожават. Хората от Лозенец не искат повече да се гърми в базата, а от друга страна никоя държавна институция не се наема да даде разрешение тези боеприпаси да бъдат пренесени и взривени на друго място – полигон „Ново село” или кариера.
Проблемите на лозенчани обаче не спират до тук. Още през лятото на миналата година чрез друга фирма – „Рийвърс инвест”, Делислав Делев поиска издаване на строително разрешение за възстановяване на базата „Стралджа-Мараш”. Тогава община Стралджа и Общински съвет – Стралджа му отказаха, но през тази година той отново е стартирал процедурата и се опитва на намери друга вратичка. Пратил е документите до екологичното министерство с искане да се преразгледа разрешителното за изграждане и експлоатация на базата. Общински съвет подкрепи Инициативния комитет на с. Лозенец и изпрати решение до министерството, с което се противопостави на възстановяването на базата. До 21 април и кметът на община Стралджа трябва да изпрати становище до екологичното министерство. Той е изпратил запитване до всички фирми и институции, които са около базата. А вчера беше насрочено общо събрание в Лозенец, на което ще присъства и той.
Борбата на лозенчани няма да е лека, още повече, че като се вижда за какво става въпрос по делото за несъстоятелност на „Берета трейдинг”, това всъщност е борба за милиони…

Диана Иванова

About the Author :