Занимателно обучение по история

DSC_3943На 8 май 2015 г. в СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Скалица се отбеляза 70 – годишнината от капитулацията на Хитлеристка Германия във Втората световна война.

Събитието започна със запознаване на учениците с важни и интересни факти от войната  от  г-жа  Мармарова – директор на училището и преподавател по История и цивилизация. Последва практическо занятие, при което учениците от  пети до осми клас имаха за задача по зададени параметри, отбелязани на т.нар. Карта на сапьора, да открият  рикоширала в землището на с. Скалица гилза от Втората световна война.

DSC_3944Използвайки географските си познания за  посоките на света, те се впуснаха с ентусиазъм и вълнение в изпълнение на поставената им задача. Последователно бяха намерени опорните точки А, Б, В, Г съответно от пети, шести и осми класове, които  насочваха децата  към целта.

След  дълги лутания и търсения ценният експонат бе открит от учениците  от осми клас.  На открилия гилзата ученик бе зададен въпрос, свързан с участието на скаличани във Втората световна война, а именно „Колко са участниците във войната от с. Скалица?”

DSC_3948Уважението си към загиналите във войната децата изразиха с поднасяне на цветя на паметника в центъра на селото.

За награда младите сапьори ще имат възможността да посетят Музея на бойната слава на 15.05.2015 г. в град Ямбол и да се запознаят по-отблизо с военната техника, използвана по време на Втората световна война.

DSC_3952DSC_3955 DSC_3960 DSC_3954

Янка Мармарова, директор на СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Скалица

 

 

About the Author :