Зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев представи националната кампания “Бъди войник!”

IMG_8128Националната информационна кампания на Министерството на отбраната “Бъди войник!” беше представена днес, 16 април 2019 г., на пресконференция във Военния клуб в Ямбол от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. В брифинга участваха още: подполковник Милен Димитров – началникът на гарнизон Ямбол и командир на Авиобаза Безмер; подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон-Ямбол и старши на войскови район “Кабиле”; подполковник Валери Христов – началник на Военно окръжие-Ямбол.

Привличането на кадрови войници за служба в Българската армия, като им се предостави информация за възможността за кариерно развитие, социалния пакет; поставяне в центъра на общественото внимание на българската армия; патриотичното възпитание на младите хора са целите на кампанията.

IMG_8131Некомплектът в БА е около 20 % от военнослужещите и се запази такъв и през 2018 г., отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той е намалял при сержантския състав, тъй като е дадена възможност след подходящо образование кадрови войници да станат сержанти. С цел намаляване некомплекта по програма “Персонал” от бюджета на МО за 2018 г. бяха разчетени средства за допълнително попълване на 1300 бр. длъжности, а за периода 2019 – 2021 г. – по 800 военнослужещи всяка година. За първи път от години в края на 2018 г. броят на приетите на военна служба е по-голям от броя на пусналите, т.е. негативната тенденция е обърната. Поредна стъпка е промяната в системата на заплащане на военнослужещите от 1  януари 2019 г., като възнагражденията са увеличени до 10 % според отговорностите и длъжностите.

Подобна на Националната информационна кампания “Бъди войник” не е организирана досега в съвременната история на българската армия. Тя е започнала на 7 февруари в Стара Загора и ще завърши на 29 октомври във Велико Търново. Ще премине през 29 града в цялата страна. Целта е да бъде представена българската армия по места, всеки да има възможност да види техниката, въоръжението, оборудването на различните видове въоръжени сили. Хората да могат да разговарят с военнослужещи от всички категории – с войници, сержанти, дори генерали.

Първите 7 събития от кампанията са показали, че това е полезно, имало е силен интерес от младите хора. Броят на гражданите, които са се обадили от началото на кампанията на единния национален телефон 070020407, е близо 300 души. Равносметката е, че в обявения конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности на сухопътните войски от 185 места са подадени заявления от 478 кандидати. Това е над 2,5 за едно място. През миналата година съотношението е било 1:1, а година по-рано – дори по-малко. В момента са обявени още 4 конкурса: за военноморските сили се търсят още 100 матроса, като до 16 април заявления са подали 76 кандидати. Крайният срок е 25 април. За стационарната комуникационна информационна система са обявени 26 места, крайният срок за този конкурс е 17 май. За националната гвардейска част са обявени 64 места, краен срок – 8 май. За 68-ма бригада – специални сили, местата са 42, до 18 юни е подаването на документите.

Българската армия гарантира сигурност, стабилни доходи, дългосрочен ангажимент. Службата в Българската армия е патриотизъм в действие, заключи генерал-лейтенант Димитър Илиев.

На 18 април от 16 часа през общината в Ямбол ще бъде организирана информационната борса. В същото време ще може да се види статичен показ на бойна техника, организиран от 42-ри механизиран батальон. Ще има демонстрации на бойни умения, а в Голямата зала на общината в 18.30 ч. ще започне концерт на представителния ансамбъл на въоръжените сили за жителите и гостите на Ямбол.

Подполковник Ивайло Иванов – командир на 42-ри механизиран батальон-Ямбол, съобщи с каква техника и основно въоръжение ще участва батальонът в кампанията на 18 април. Всеки ще може да изпробва различни видове снаряжение, които са на разположение на батальон. Ще бъде представена демонстрация на бойни умения – специализиран ръкопашен бой, както и тактически действия в градска среда.

About the Author :