Зам.-министър Малина Крумова: Предвижда се фонд за финансиране на водопроводни проекти в малките общини

DSC00713Ямбол, 20.02.2018 г.

Със закона за ВиК ще предложим да се формира фонд с национални средства, за по-малките общини, които не могат да се възползват от проектите за подобряване на водопроводната и канализационна мрежа по ОП „Околна среда”, съобщи в Ямбол зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Тя уточни, че ако законът бъде приет веднага след лятната ваканция на парламента, е възможно до края на годината да бъде формиран такъв фонд и да започне да функционира.

Зам.-министърът беше на посещение в Ямбол, за да запознае кметовете с подготовката на регионалното прединвестиционно проучване на територията на област Ямбол и предстоящите стъпки за неговото одобрение за финансиране от ОП „Околна среда”.

На въпрос за цената на водата в Ямболска област тя отговори, че ВиК – отрасълът е сериозно недофинансиран и се нуждае от огромни инвестиции, за да може да се доставя качествена услуга за населението. Според нея затова е необходимо цената да се покачва в социално поносими граници и това е ролята и целта на Комисията по енергийно и водно регулиране.  „За мен това е необходима стъпка, която ще доведе и до подобряване на услугата, до наличие на инвестиции и на средства за реконструкция на съществуващата инфраструктура и в изграждане на нова инфраструктура”, каза още зам.-министърът на регионалното развитие.

 

About the Author :