Заместник-министър Деница Сачева: Учител е професия на бъдещето

IMG_7441Заместник-министърът на образованието Деница Сачева снощи, 11 март 2019 г., беше в Ямбол за участие в т. нар. граждански диалог на тема образование, състоял се в Безистена. Събитието е част от платформата за граждански диалози “Европа в нашия дом”. Участваха още народният представител от ГЕРБ и член на Комисията по образование и наука в НС Ася Пеева, депутатът от ГЕРБ-Ямбол д-р Юлиян Папашимов, кметът на Ямбол и областен координатор на ГЕРБ Георги Славов, областният управител Димитър Иванов. Присъстваха директори и учители от училища и детски градини в областта, представители на неправителствени организации.

За периода 2017-2021 г. 2 млрд. 400 млн. лв.  ще бъдат дадени допълнително за образование. До този момент вече са инвестирани почти половината от тях за увеличаване възнаграждението на учителите и за значителен брой ремонти в образователната инфраструктурата в страната, както и в множество национални програми, подчерта зам.-министър Сачева. Почти 1 млрд. и 400 млн. лв. ще бъдат инвестициите от данъците на българските IMG_7450граждани в учителите и няма нито един човек, който да опонира на това, беше категорична тя. Учителят е професия на бъдещето, е посланието към младите хора, на които предстои тепърва да изберат пътя си занапред. Тази година за пръв път средната работна заплата в образованието е по-висока от средната в страната и това е тенденция, която ще продължава. За пръв път тази година има и увеличение на студентите, избрали педагогически специалности. Въпреки това в следващите 8 години ще се сблъскваме със сериозен недостиг на учители. В този период се очаква да се пенсионират 36 хил. души, а в момента се обучават около 20 хил. студенти. Дори всички те да изберат професията учител, недостигът ще е сериозен.

По линия на европейските фондове се изпълнява проект на стойност 20 млн. евро за повишаване квалификацията на специалистите. Почти 59 хил. учители трябва да преминат през различни курсове на обучение през следващите 2 г. Има програми, свързани с насърчаването на млади хора в професията. За тях се покриват транспортни разходи, наеми, когато IMG_7440работят в друго населено място. Осигурена е национална програма „Мотивирани учители“ за хора с квалификация в области, където има недостиг на учители – природните науки, чуждите езици. Тя започва да действа в следващите 2 месеца, прави се за пръв път в страната.

В програмата „IT бизнесът преподава“ ще бъдат инвестирани 1 млн. лв. За пръв път тя ще даде възможност на работещи в технологичните компании да подкрепят преподавателите по технологии, както и учители ще работят за една седмица по различни инициативи в технологични компании.

Основна политика е свързаната с отпадащите от образованието деца.  В началото на мандата 206 хил. деца липсват в образователната система. Бяха сформирани 1100 екипа в страната, те направиха 216 хил. обхода. Установено е, че 87 хил. деца са в чужбина, 40 хил. са върнати обратно в клас. Основната цел е всяко дете да има завършена степен на основно образование.

IMG_7442Друг акцент е дигитализацията на средното образование. Тази година са инвестирани 24 млн. лв. в занимания по интереси. Предстои реализацията на проект за 105 млн. лв. за дигитализация на учебния процес. Зам.-министър Сачева сподели, че е посетила НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ямбол и това, което се прави там, е иновативния модел, който министерството иска да наложи в цялата страна.

С цел прибирането и задържането на децата в клас е създадена обща информационна система между институциите за обмяна на информацията за децата в риск.

IMG_7447Сред предстоящото е проектът „Подкрепа за успех“, който е продължение на „Твоя час“, но е насочен към ученици от уязвими групи, със СОП и деца със заложби. 15 % от средствата са за дейности по интереси с всички деца. Вторият проект е „Активно приобщаване“ за 82 млн. лв. , насочен към детските градини за допълнително изучаване на български език и допълнителна работа с деца, чиито майчин език не е български. Част от средствата са и за плащане на такси в детски градини.

Акцент е професионалното образование и работа с бизнеса, вкл. дуалното образование.

В началото на срещата кметът Георги Славов посочи направеното от община Ямбол в подобряването на материалната база на училищата и детските градини тук, а втората част на събитието продължи със задаване на въпроси от залата.

IMG_7435 IMG_7446

 

 

About the Author :

Leave a reply