Зам.-министър Василева: Близо 570 млн. лв. са получили земеделските производители в област Ямбол

За последните пет години земеделските производители в област Ямбол са получили финансова подкрепа в размер на близо 570 млн. лв. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща със земеделски производители в Ямбол. Тя допълни, че това представлява близо 3,8% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за периода. По думите й, сключените договори по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са 223 договора на обща стойност над 70 млн. лева.
Пред присъстващите стопани д-р Василева съобщи, че около 84% от използваната земеделска площ в Ямболско представлява обработваема земя. “Зърнените и маслодайни култури заемат над 86% от обработваемата земя, като най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, рапицата и ечемикът. За периода 2014 – 2019 г. с 74% се увеличават площите, заети със зеленчуци и трайни насаждения в областта, което е с близо пет пъти”, уточни още заместник-министър Василева. Тя отбеляза, че се наблюдава сериозно засилване на интереса към отглеждане на протеинови култури – основно нахут и грах за зърно.”

Именно в Област Ямбол се намират близо 14% от всички заявени за подпомагане по СЕПП площи с нахут в страната за 2018 г. , отбеляза д-р Василева. Тя допълни, че в областта са съсредоточени близо 36% от заявените за подпомагане по СЕПП площи с кориандър в страната през 2018 г.
В сектор „Животновъдство“ се отчита значително увеличение на броя на биволите и пчелните семейства в областта с по над 47% . Д-р Василева отбеляза, че заявените животни за подкрепа през 2018 г. са повече спрямо 2014 г.
Пред близо 120 земеделски производители от област Ямбол експерти на Министерството на земеделието, храните и горите представиха начина и условията на кандидатстване за подпомагане в кампанията по Директни плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г., както и с държавните помощи в сектор “Земеделие” за 2020 г. По време на срещата бе представена и актуална информация за хода на преговорния процес за новата Общо селскостопанска политика, както и за новостите в сектор “Животновъдство”.

About the Author :