Заловиха общински съветник от ДПС при получаване на подкуп

DSC06052Общинският съветник от ДПС и областен лидер на младежката организация Юсеин Хасан Ахмед е хванат в момент на получаване на подкуп като инспектор в Областна инспекция по труда – Ямбол.

По данни на полицията на 8 април той е заловен, докато в автомобила си получава поискания от него като дар въздушен пистолет, за да не състави акт за установяване на административно нарушение на представител на „Ловна среща” ЕООД, които са собственици на ловно-рибарския магазин „Карото” на ул. „Търговска” 130.

На 4 април Юсеин Ахемд заедно със свой колега е отишъл на проверка в магазина. Казали са на служителките, че ще им направят предписания, някои от които били, че трябва да им е заключено електрическото табло и че трябва да се постави пластина върху един кабел, за да не се прекъсне с токчета, например, след което поискали да им се представят документи. Собственикът на магазина в момента отсъствал и служителките предложили документите да занесе счетоводителката, но Юсеин Ахмед отказал, като заявил, че той няма работа със счетоводителки и при него трябва да отиде шефа на магазина.

vs160412-006.BMPСпоред данни на полицията и на Окръжна прокуратура от него Юсеин Ахмед си поискал като дар пневматичен пистолет, който струва 350 лв., за да не му състави акт за установяване на административно нарушение по Кодекса на труда. Уговорката била предаването да стане на 8 април след работно време.

Представителят на магазина уведомил полицията и те организирали полицейска операция по залавянето на инспектора.

Предаването станало на паркинга на бившия хипермаркет „Пени”, който е срещу ловно-рибарския магазин. Полицейски служители, скрити в магазина, слушали разговора между Юсеин Ахмед и предствителя на фирмата „Ловна среща” ЕООД и се намесили в момента на получаването на пистолета.

От полицията съобщиха, че при извършения оглед на автомобила на инспектора, в който е осъществена и сделката, са намерени и цигари и пурети без бандерол.

Ден по-късно Окръжна прокуратура е повдигнала обвинение на Юсеин Ахмед за подкуп, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лв. Срещу него е наложена и мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв.

От магазина се съмняват, че има връзка между поискания дар от инспектора и случка с техен клиент, станала на 1 април. Добре облечен мъж поискал да върне същия такъв въздушен пистолет, но след изтичане на гаранцията, защото не могли да му намерят като резервна част пълнител, и като му отказали ги заплашил и се заканил, че ще платят хиляди. Те се чудят защо инспекторът е поискал като дар точно същия пистолет, за който претендирал клиента им, а не, например, пари.

Разследването на случая продължава по образуваното досъдебно производство за поискан подкуп от длъжностно лице.

About the Author :