Закъснели промени в образованието

1bf8ce419587c20d386f186348ea9559Закъснели промени в образователната структура на Ямбол прие мнозинството в Общински съвет, което послушно гласува  предложенията на кмета и нищо не подлага на съмнение или на конструктивен дебат.

Съветниците приеха общинска образователна програма, която предвижда сливането на двете най-малки основни училища – „Димчо Дебелянов” и „Христо Смирненски” в едно, което ще носи името „Христо Смирненски” и ще се помещава в неговата сграда. В сградата на „Димчо Дебелянов” ще се премести НУ „Св. Св. Кирил и Методий”, което е иновативно и има нужда от 17 класни стаи, за да премине на едносменен режим. В неговата добре поддържана сграда ще се премести Общински детски комплекс.

0db85f63079472437a62f70c37fc122cПроблемът не е с промените, които явно бяха неизбежни, защото назряваха отдавна , а в това, че тя разчита на бюджет, който се формира от средства, осигурени от  Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, а тя е изтекла на 31 декември 2017 г., или иначе казано общинска администрация проспа срока и вместо да направи промените още миналата 2017 г., за да получи 250 000 лв. и с тях да ремонтира сградата на ОУ „Христо Смирненски”, тя се бави и тутка и накрая загуби парите и ще трябва да ремонтира училището с общински средства.

На сесията кмета заяви, че виновни за окаяното състояние на тези две славни в миналото училища са всички други, но не и неговото управление през тези 11 години. Вероятно най-големите виновници за затриването на тези добри училища са самите директори, които като истински дерибеи разгониха учителите, а от там и учениците, но сбърканата училищна система не успя да се справи с тях, въпреки протеста на родители и многобройните сигнали, писма и др.

Припомняме, че по времето на Татяна Петрова като началник на Регионалния инспекторат по образование директорът на ОУ „Христо Смирненски” беше уволнен, но след това той спечели делата и се върна, за да довърши започнатото. В крайна сметка през миналата година той безславно си замина, пенсионирайки се предсрочно, заради скандал с насилие над дете, който стана известен чрез медиите.

В желанието си да го премахне като директор кметът на Ямбол беше поел война срещу училището и дори провали спечелен трансграничен проект за ремонта на двора и физкултурния салон, само и само Бояджиев да не остане директор. Битката не беше спечелена от Георги Славов, но загубиха учениците, така че невинни няма.

Това неизбежно сливане трябваше да стане най-малко една година по-рано, за да може общината поне да получи някакви средства от националната програма и да се опита да управлява процесите, а не да тича след тях.

Диана Иванова

About the Author :