Закриха четири паралелки с прием след 7 клас

DSC01110Четири паралелки с прием след 7 клас са закрити след първото класиране, защото не са събрали минималния брой кандидати да се обучават в тях. Заповед за закриването им е издал началникът на Регионалния инспекторат по образование Красимир Стоилов.
Паралелките, в които повече няма да се осъществява прием, са Български език и литература и Георгафия и икономика в Гимназия „Васил Левски”; Английски език с френски език и Английски език с руски език в ГПЧЕ „Васил Карагьозов”, Оперативно счетоводство в Професионалната гимназия по икономика „Г. С. Раковски” и Строителство и архитектура в Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето”.
На първо класиране са запазени общо 17 паралелки с прием след 7 клас, в които са класирани 401 ученици, а 6 не са класирани никъде.
Добрата новина е, че за първа година има шанс в Ямбол да се осъществи прием в паралелката за дуално обучение в Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов” по Мехатроника, която се финасира и по проект на Стопанската камара на Австрия. На този етап в същото училище е запазена и паралелката след 7 клас – Компютърна техника и технологии. В двете паралелки са класирани 16 и 17 ученици, при минимум 18, но заради значението им за региона те не са закрити и продължава в тях да се осъществява прием.
Притеснителна е статистиката, че едва около 38 % от всички седмокласници са класирани в първия етап, като имащите право да кандидатстват след 7 клас са 59 % или 625.
Общо 1061 са седмокласниците в Ямболска област през тази учебна година, а местата за прием след 7 клас са били 546. На изпита по Български език и литература са се явили 998 ученици (63 не са се явили), а по Математика – 990 ученици ( 71 не са се явили).
Слабите оценки по Български език и литература са 199, а отличните са – 20, но няма пълна шестица. Средният успех по този предмет на всички седмокласници е добър 3,674. По Математика резултатите са по-лоши. Слабите оценки са 259, а отличните само две, като отново няма пълна шестица. Средният успех е средн 3,251.
С най-висок максимален бал – 34,769, са паралелките по Математика и информатика в МГ „Атанас Радев”. На второ място с 34,216 максимален бал е паралелката по Български език и литератера и Информационни технологии в Гимназия „Васил Левски”. В същата гимназия са и следващите по максимален бал две паралелки – Английски език и Биология – 33,804 и Български език и литература и История и цивилизация – 33, 733.
На пето място по максимален бал – 33,124, е паралелката Митническа и данъчна администрация в Професионалната гимназия по икономика „Г. С. Раковски”.
С най-нисък максимален бал е паралелката по Мехатроника в ПТГ „Ив. Райнов” – 26,733.
В ГПЧЕ „Васил Карагьозов” максималният бал в паралелката Английски език и Немски език е 32, 036, а в паралелката – Английски език и Испански език – 30,966.
Записването на класираните в първия етап става до 30 юни, а тези, които не са доволни от първото си класиране, подават заявление за участие във втория етап в училището, в което са класирани на първия етап.

About the Author :