Закриват Социалния интернат в Стралджа, разследването приключва до 4 ноември

1391703653_4Социално-педагогическият интернат в Стралджа е в процедура по закриване, съобщи за „Неделник” началникът на Регионалния инспекторат по образование Пенка Илиева. Децата са изведени от социалното заведение, а персоналът ще бъде съкратен, но се очаква заповед на министъра на образованието за неговото окончателно закриване.

Последната група от 16 деца са били преместени в интернатите в Драгоданово и Варненци до 4 септември, а целият персонал остава без работа.

Предложението за закриване на социалното заведение беше направено от Държавната агенция за закрила на детето, след проверки по сигнал на френски доброволци за извършено насилие над възпитаниците от странана персонала.

chelen 1През август миналата година френските доброволци се оплакали на персонала, че са им откраднати пари. Според извършените проверки възпитатели се опитали със сила да накарат децата да си признаят кой е извършил кражбата. Този случай обаче потресъл доброволците и те подали сигнал за извършеното насилие над децата.  Служителите на Агенцията за закрила на децата откриха при проверката драстични нарушения, четиримата служители бяха отстранени от работа, а после двама от тях възстановени, но интернатът не успя да се спаси от закриване.

Този сигнал беше изпратен и до прокуратурата и по него беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Почти година след началото на разследването, то все още не е приключило окончателно. Наблюдаващият прокурор Иван Иванов припомни, че първоначално делото е било образувано заради насилие над 3 деца от интерната. Извършени са всички разпити, готови са експертизите и предстои разследващият полицай да му докладва доказателствата, за да прецени дали има престъпление и да повдигне обвинение, или да го прекрати. След последното удължаване на разследването с 4 месеца, срокът за окончателното му приключване е 4 ноември.

В същото време част от персонала изпрати протестно писмо до министъра на образованието, до министъра на труда и социалната политика, до главния прокурор и до френския посланик. То е подписано от 24 настоящи и бивши служители на интерната, начело с четиримата, които са били отстранени заради малтретирането на децата. Те изтъкват съмсем друга версия, че децата сами са се били и са обвинили възпитателите си, а не, че те са извършили насилие върху тях. Те настояват министърът на образованието да проведе нов конкурс за директор и да даде шанс на интерната да се възроди и да продължи да работи, защото има 55-годишна история. Писмото обаче е закъснял вопъл на хора, които са в основата на проблема, явно подценен от тях, но станал причина за затварянето на социалното заведение, заради което персонал над 20 души остава без работа. Децата бяха изпратени в други интернати, а Стралджа загуби едно социално заведение и възможност да осигурява работа на и без това достатъчно безработното си население.

Диана Иванова

About the Author :