„Законите на живота” – пътеводител към хармонията и чистотата

DSC08597В практични съвети как да постигнем хармонията и чистотата на освободеното от лоши чувства и мисли съзнание се превърна представянето на книгата „Законите на живота” на психолога Павел Тодоров, което напълни залата на ХГ „Жорж Папазов” на 14 ноември.

Съпроводен от дъщеря си Любов в началото, той обясни мотива за написването на книгата – универсалните и повтарящи се неща, от които човек губи хармонията, но в нея се посочват практични съвети как да си я възвърнем и да създадем щастието си.

DSC08600Павел Тодоров припомни, че богатият свят от чувства и мисли, който всеки носи, влияе пряко на хармонията – когато задържаме в себе си добри чувства и положителни мисли, това ни действа хармонично, но когато задържаме натоварващи, негативни мисли и чувства, това се отразява зле на нас и на околните.

 

DSC08605Той обясни, че в устрема да подредим материалното, му отделяме много време и внимание, а неглижираме вътрешния си свят, защото може би не знаем какво да правим с чувствата, които болят и които ни натоварват. Емоционалната интелигентност е умението да осъзнаваме чувствата и да ги управляваме, но много хора страдат от това, че лошите чувства взимат управлението върху тях. Мнозина не осъзнават с какви чувства си вредят, а всяка една информация, която задържим в себе си под формата на мисъл или чувство, дава отражение върху тялото ни. Когато чувствата и мислите са нехармонични и натоварващи, това се отразява не само на тялото, но и на живота ни.

DSC08609„Има твърде много неща, които се борят за нашето внимание – телефони, телевизори, виртуален свят, работа. В това дърпане към материалния свят, ние забравяме за истински ценните неща – за най-близките ни хора – за приятелите, за партньорите ни в живота, за децата ни, за родителите ни”, обясни психологът и заключи: „Животът на човек е там, където му отива вниманието и затова е важно да сме по-бдителни и по-будни и да си даваме сметка къде ни отива вниманието – дали е изцяло върху работата, или някъде другаде и да не забравяме за истинските и ценните неща в нашия живот”.

DSC08610Павел Тодоров припомни, че в надпреварата с многобройните предложения ние пропускаме истинските неща и обикновено трябва да стане някакъв катаклизъм да ни разтърси, че да се събудим и да им дадем нужното внимание.

Вниманието е подхранващо, изтъкна той и даде като пример, че растението ще се развива добре, ако се грижим за него, ако насочим вниманието си върху работата, тя ще върви, но не бива да забравяме и подценяваме истинските неща.

DSC08615Проучване на психолози сред неизлечимо болни хора, които са на последния етап от живота си, показва, че те съжаляват, че не са прекарали достатъчно време със семейството си, че не са последвали страстта на живота си, че не са реализирали потенциала си, че не са посмели да направят нещо, което винаги са искали, но никой не е съжалявал, че не е работил прекалено много.

DSC08616Важно е да балансираме вниманието си къде го отдаваме, за да може да подхранваме значимите неща в живота, изтъкна психологът и обясни, че в книгата са посочени механизми, с които човек да изчиства натрупаните нехармонични чувства и състояния, защото когато живеем дълго с тях и не им обръщаме внимание, те влошават нашето качество на живот.

DSC08624Една голяма част от книгата е посветена и на детската чистота, защото Павел Тодоров използва децата, като здравия шаблон, здравия пример, от който да се водим и да се учим, тъй като те не са обременени, не са поели от болките на живота, а са чисти и съвсем свободно и непринудено живеят живота.

Ако търсим щастие в живота си, важно е да бъдем като тях, посъветва психологът и добави, че е добре да „играем” повече в живота и да не го взимаме много сериозно.

DSC08625Всеки от нас е уникален и индивидуален и е важно да се стремим да подкрепяме тази индивидуалност, да й даваме живот, защото така ще живеем в хармония със себе си, обясни още той.

По темата за страха Павел Тодоров разясни: „Една голяма тема за всички нас са страховете ни. Страхът е един вътрешен враг, който стопира вдъхновението ни, нещата, които искаме да изживеем. Страхът е в основата на много от изборите, които правим, или не правим, и е важно да сме по-бдителни и да осъзнаваме кога действаме от страх, защото страхът води до напрежение. И най-отдолу на всички страхове, които имаме в живота си, стои страхът от смъртта. Важно е всеки сам да си изработи механизъм как да не ни управлява страхът, а да живеем в свободата на това, което е ценно и важно за нас”.

DSC08627

На столовете на всеки от публиката, или поне на първите сто, както се изрази Павел Тодоров, защото имаше и правостоящи в залата, го очакваше плик с откъс от книгата и авторът призова присъстващите да споделят есенция от книгата. Четящите прозряха, че откъсите са точно за тях. Някои от тях гласяха:

„Нивото на осъзнатост се определя от това, доколко сме преработили неща от животинската си природа, за да проявяваме повече от потенциала си на човешко същество и доколко успяваме да подкрепяме изявата на доброто в нас”.

DSC08630„Обичай тялото си, уважай го и се отнасяй с любов към него. Неговото здраве е от голяма важност за качеството ти на живот. Да го осъзнаеш предварително, е по-добре за теб”

„Можем да ползваме обичта като първоизточник в себе си към различни неща в живота, но нека не забравяме този, който е най-близо – нас самите”

„С приемането на себе си такива, каквито сме, с обичта към себе си, започва всяка положителна промяна в живота, защото само човек, който обича себе си, може да е добър със себе си”.

„Животът е среда, в която се учим на истините и закономерностите, които той е изградил. На всеки човек му се случват точните уроци, които има да научи. Няма нищо случайно. Хората и ситуациите, с които се срещаме, са необходимите условия за нашето израстване. Ако човек не си е научил урока, той отново привлича сходни ситуации и хора с подобно отношение до тогава, докато не направи нужните промени в себе си”.

„Вашето състояние е в допир със заобикалящия ни свят. Ако човек не е в хармонично състояние, това оказва своето въздействие във всичко, с което сме в контакт – това е работата ни, хора, с които се срещаме, семейството ни. Когато сме в баланс, състоянието ни е хармонизиращият фактор за всички аспекти на живота”.

Книгата е написана в такъв достъпен вид, че всеки човек приема написаното без да е необходимо да го преработва, изрази мнението на медицинска сестра, която работи с психиатри, читателка от Стара Загора.

А призована да прочете и нейния откъс от книгата зам.-кметът на община Ямбол Илияна Бицова коментира, че авторът е открил за всеки един посланието, което му е необходимо. „Не е случайно, че ние се откриваме в книгата, защото тя е като пътеводител за откриване и осъзнаване на законите на живота”, допълни още тя.

„Мен винаги ме е интересувало хората да са щастливи и да изживеят човешкия си потенциал, а не да има мрачни погледи, потиснати и смачкани хора. Винаги ме е вълнувала светлината в човешкия поглед. Виждам как хората идват с потъмнели очи от болезнени чувства и страдания и колко малко им трябва, за да променят нещо в себе си и да възвърнат чистотата си, чистотата от лоши чувства и лоши мисли. Това ни дава свободата да се радваме на всичко, да бъдем благодарни и да споделяме от доброто, което всеки от нас носи”, обясни още авторът.

Според него особеност на нашето съвремие е, че твърде много търсим удобство и голяма част от нашата енергия я впрягаме да си подредим материалното съществуване, да го увеличим и да се занимаваме основно с него, докато в същото време нашите близки гладуват за внимание, за обич, за топли чувства, за топъл поглед.

„Днес живеем в много по-голям комфорт, имаме удобства, но страдаме и сме нещастни, че нещо ни липсва. Човешката природа е такава, че се фокусираме върху нещата, които нямаме, и не осъзнаваме всичко ценно, което имаме в живота си. Нека се провокираме всеки ден и да сме благодарни за ценните неща в живота, нека да се развиваме, но да ценим всичко ценно в живота ни”, обясни психологът и заключи шеговито, че останалите практически съвети могат да бъдат открити в книгата.

Диана Иванова

About the Author :

1 Comment to “„Законите на живота” – пътеводител към хармонията и чистотата”
  • шлосера дичу
    November 16, 2018 - Reply

    Кои са истинските неща и кое е ориентир за истината, или може би тя е относителна – всеки за себе си. А-а-а, ясно! Психология – терапия чрез лутане в нищото.

Leave a reply