Зад кулисите с Енчо Керязов

IMG_5329AВ четвъртък, 13 март, в Ямбол все още беше големият цирков артист Енчо Керязов. Носителят на „Сребърен клоун” , най-голямата награда в това изкуство, открехна пред „Делник”  завесата за начина по който стана възможно провеждането на големия спектакъл с „С папийонка и цървули”, който препълни зала „Диана” във вторник.
„Напрежение имаше, голямо напрежение. Няма как да бъде по друг начин.Спектакълът беше много голям, много натоварващ и ангажиращ за нас, хората, които го организирахме, а  ние имахме съвсем малко време за организацията му, за репетирането му. Спектакъл от такъв мащаб в чужбина се организира за две седмици, а в Ямбол трябваше да го направим само за един ден”, каза за „Делник” Енчо Керязов.
„Голямата тежест легна върху Красимир Стойчев, защото той движеше тук нещата, върху изпълнителния директор на фондацията  Анжела Шварц, и на доста други хора, но най-вече върху Краси и Анжела”, обясни големият артист.
„Единственият човек, който пя абсолютно безвъзмездно, бе Руслан Мъйнов. В разговора, който проведохме преди доста време, той ми каза, че след като става дума за деца, за благотворителност и за мен, ще го направи без никакви пари. Без хонорар участваха и Софи Такева с нейния номер на въздушна мрежа, подарък ми направи и Българската федерация по художествена гимнастика, която изпрати тук най-добрата си гимнастичка в момента-Биляна Проданова. Нейното съчетание бе направено специално за спектакъла.”, допълни израсналият край Тунджа цирков акробат.
„Не намерихме лесно спонсори, но все пак такива се отзоваха. Аз не се притеснявах толкова дали ще намерим спонсори, защото ние когато  решим да направим нещо, го правим. Парите не бяха решаващи. Ние направихме един благотворителен търг в София, това беше първото представяне на фондацията извън Ямбол, на него се предлагаха предмети на известни личности, голяма част от тях мои приятели. И успяхме да съберем 8 888 лева. Много интересно съвпадение. Това не бе търсено нарочно, просто голям късмет, обясни още почетният гражданин на Ямбол.
„Тази година успяхме да удвоим наградния фонд. Но не искам акцентът да се измесва върху парите, както е в Америка. Моята цел е не това да е моторът на нещата. Знам, че парите са страшно важни, но нека все пак водещ  да е престижът от наградите в различните категории, уважението – да покажем, че тези хора са важни за нас, че са ценни и че ямболската общественост държи на тези млади хора. Че ги обича. И Ямбол показа огромен респект към тях, тъй като, знаете, всички билети се продадоха”, допълни в разговора с един от редакторите на „Делник” световноизвестният цирков артист.
„Това не беше безплатно мероприятие, всеки един, закупил билет, бе де факто дарител. Аз имам пари и мога да финансирам и сам този спектакъл, но бих желал да имаме подкрепата както на спонсори, така и на публиката, за да може този ежегоден спектакъл да се издържа сам. Който се е занимавал с правенето на такива спектакли, знае, че е нужен голям финансов ресурс. Ние имахме 99 музиканти на сцената, а само Руслан Мъйнов участва без хонорар. Ако този спектакъл бе с комерсиална цел, сигурен съм, че зала „Диана” нямаше да се напълни”, допълни Енчо Керязов.

 Борислав Ненов

About the Author :