Задържаха за рекет групата на Бобъра

DSC00240aСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на седем участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, и на лице, участвало в престъпление по поръчение на групата. Шестима от членовете на престъпната структура са задържани на 22 септември 2014 г. при специализирана операция на Областна дирекция на МВР-Ямбол и Главна дирекция „Криминална полиция“ на територията на Ямболска област, реализирана под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.
Обвинения са повдигнати на ръководителя на групата с инициали Х. Х., на участниците Г. Г., А.П., К.Х., М.М., Й. Д. и Д. В., както и на съучастника в едно от престъпленията П.П. „Делник” научи, че това е групата на Христо с прякор Бобъра.
Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала от март 2013 г. в района на Ямбол, Елхово и околните селища. Законно действащата фирма на Х. Х. е предоставяла кредити на различна стойност на лица в региона – преди всичко на роми и на хора с нисък социален статус. В повечето случаи кредитите не са били издължавани навреме. След всяко просрочие членове на групата  били изпращани да респектират длъжниците със заплахи и с физическа принуда, в т. ч. с отнемане на вещи.
Пострадали от групата и свидетели са разпитани пред съдия, иззети са множество доказателства. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура е наложено задържане до 72 часа само на шестима от групата, тъй като М. М. вече изтърпява наказание в Бургаския затвор за друго престъпление. На П. П. е наложена парична гаранция от 2000 лева. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярката „Задържане под стража“ на шестимата задържани участници в организираната престъпна група.

 

About the Author :