Задържани са извършителите на грабеж над общопрактуващия лекар в Бояново

1Задържани за 72 часа с обвинение в грабеж над общопрактикуващия лекар в Бояново са двама мъже –  на 43 г. и 24 г., съобщиха днес, 21 март 2019 г. на брифинг в ОД на МВР-Ямбол. Подробности по разследването дадоха зам.-директорът на ОДМВР – Ямбол комисар Евгени Христов, административният ръководител на Окръжна прокуратура – Ямбол Дойчин Дойчев,  административният ръководител на Районна прокуратура – Елхово Стойко Иванов и главен инспектор Мирослав Величков, началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Ямбол.

Разследването е започнало на 23 януари след сигнал за грабеж, подаден от жител на село Бояново. Пред полицаите потърпевшият, 56-годишен общопрактикуващ лекар в населеното място, обяснил, че около 20 часа, прибирайки се към дома си, е бил нападнат от непознат, който след използване на сила и нанасяне на удар с твърд предмет в главата,  му отнел мъжка чанта, съдържаща документи,  два мобилни телефона, около 7000 лева и златни накити.

Комисар Христов посочи, че извършителите са задържани на 19 март. Изяснено е, че единият от задържаните е разполагал с информация за това, че лекарят носи в себе си голяма сума пари. Открити и иззети са веществени доказателства, част от които – телефонът и чантичката, извършителите са опитали да унищожат чрез изгаряне, уточни  комисар Христов. Предметите са били са крити в септична яма в двора на единия от тях. Извършителите очевидно не са пребъркали добре открадната чанта, тъй като в нея имало златен медальон, спомен от майката на потърпевшия, който грабителите така и не видели. Задигнатите пари са били лични спестявания, изтеглени от банковата сметка на пострадалия за купуване на движима вещ. Извършилите на престъплението са ги похарчили.

Задържаните са от Бояново. Единият е осъждан за условно през 2012 г. за изнасилване, заловен е и при управление на МПС след употреба на алкохол. Другият е осъждан веднъж за кражба.

Това е тежко, умишлено престъпление с голяма обществена опасност и по закон се предвижда наказание от 3 до 10 години, подчерта административният ръководител на Районна прокуратура-Елхово Стойко Иванов. При процесуално следствените действия задържаните двама мъже са разпитани пред съдия и са направили пълни самопризнания. Те са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.1 от НК, с прокурорско  постановление са задържани за срок от 72 часа. На 22 март прокуратурата ще внесе в съда искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“, заяви районният прокурор Стойко Иванов.  Той посочи, че това е първият случай на грабеж над медицинско лице в района. Прокурор Иванов подчерта отличното взаимодействие между Областната дирекция на МВР-Ямбол, прокуратурата на Елхово и работата по горещи следи.

Окръжният прокурор Дойчин Дойчев допълни, че се касае за добре подготвено и завършено престъпление, както по отношение на неговото извършване, така и по отношение на заличаване на следите.  Трябва да се има предвид, че такова посегателство над медицинско лице в едно малко населено място е престъпление с голям обществен отзвук и срочното му разкриване ще има превантивен характер, каза още окръжният прокурор.

About the Author :

Leave a reply