Задържаните за гражеба пред Общинска банка остават за постоянно в ареста

DSC02424aАпелативен съд – Бургас остави за постоянно в ареста, без право на обжалване, четиримата обвиняеми за грабежа пред Общинска банка, който беше извършен на 5 март. Нилиян Русев, Стефан Бойчев, Костадин Димитров и Стоян Данев са разследвани по обвинение за грабеж на 81 646,26 лв., собственост на община Ямбол и „ВиК“ ЕООД – Ямбол. Парите са отнети от служител на фирма за инкасо – Енчо Кенаров, докато ги пренасял до трезора на банков клон.

От пресцентъра на Апелативен съд – Бургас съобщават, че защитниците на четиримата не оспорват авторството и вината на обвиняемите, но заявяват, че няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Адвокатът на Стефан Бойчев представи доказателства за здравословен проблем, а защитникът на Нилиян Русев – за тежко здравословно състояние на негов близък.

Апелативен съд – Бургас установи, че събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано подозрение за тяхното авторство –  двама като извършители, а другите като помагачи в грабежа. Съдът е намерил за основателни твърденията на защитниците, че не съществува опасност те да се укрият, тъй като Русев и Димитров са трудово ангажирани, а непълнолетният е ученик в 10 клас. Това обаче не e мотивирало съда да измени постановените им мерки за неотклонение в по-леки. Апелативен съд – Бургас е потвърдил наличието на реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, ако не бъдат задържани. Съдебният състав е обърнал внимание, че за две от лицата има сведения да са наркозависими и това извежда опасността те да сторят престъпление, за да си набавят средства за закупуване на наркотични вещества. По повод твърдения здравословен проблем на едно от лицата, съдиите са  посочили, че той може да се лекува и в условията на задържане. Съдът е обърнал внимание, че Русев е знаел за тежкото заболяване на свой близък преди деянието, но това не му е попречило да го планира и да участва в него.

About the Author :