Завършеното лице на един изследовател – проф. Иван Сарандев на 80 г.

DSC02551Професор Иван Сарандев бе почетен подобаващо, донякъде, за своя 80-годишен юбилей. Кръглата му годишнина препълни залата на НТС-Ямбол с местни литературни творци, общественици и почитатели на словото, като събра под един покрив и представители на твърде различни организации.

Изящество и дълбочина на юбилея на изтъкнатия литературен историк, познаващ до последната дума творчеството на Йордан Йовков, даде проф.доктор на филологическите науки Бистра Ганчева.

Нейното слово бе не само аналитично, а и много емоционално и с прецизен изказ, нещо, която ме учуди, защото по времето, когато Бистра Ганчева бе „само” доцент в Пловдивския университет, тя  не се славеше с ораторско вдъхновение.

В четвъртък привечер проф. Ганчева обаче бе стилна и класна.

DSC02537„Иван Сарандев е автор, който не бяга от трудните ситуации, той дори сам ги търси, даже когато знае, че ще се сблъска с високопоставени автори”, каза Бистра Ганчева.

„Днес ние виждаме завършеното лице на един изследовател”, допълни дългогодишната колежка на Сарандев от Пловдивския университет, в който тя преподава история на българката литература от Освобождението до 9 септември, и в този смисъл не е била зависима от мастития професор, понеже неговото поле е следващия период от развоя на нашата литература.

„Проф.Сарандев не разрешава анализа да изпреварва факта никога. На Сарандев принадлежи героичната самоинициатива по започването и дълголетното провеждане на „Литературните анкети”, в които професорът анкетира четирима големи български писатели, последният от които бе Валери Петров”, каза още  Бистра Ганчева.

Тя отдаде дължимото и на класическите книги на проф.Сарандев за живота и творчеството на Йовков, както и на колосалната информираност, съдържаща се в неговата „История на българската литература”.

Във вечерта, посветена на юбилея на Сарандев, се включиха с почит и Камен Васевски и Желяз Кондев от „враждебния” Сливен, доста разбъркано изказа чувствата си Денка

 Илиева, за което бе заподозряна от водещия вечерта Тенко Тенев в „обяснение в любов”.

Любомир Котев отдаде дължимото на професора, след дълги години на сложни отношения с него. Той заяви, че проф.Сарандев е изиграл решаваща роля за него като писател, че никой не му е казал повече за литературата, и не само за нея, от юбиляра.

От красивия, но труден хълм на своите 80 години, Иван Сарандев каза: ”Дано хубавите неща, казани за мен, да са искрени. Най-обичаната дума за мен е Ямбол.

Литературният историк и дългогодишен преподавател в Пловдивския университет реши да обясни себе си, чрез своите отговори, дадени на класическата анкета, тръгнала от проф.Иван Шишманов.

„Любима краска – синята, любим мирис – този на поле след летен дъжд. Любимо занимание – ровенето в книгите. Шедьовър на природата – влюбената жена…

„Вярвам в приятелството, въпреки горчивия опит”, заяви към края на вечерта проф.Иван Сарандев, който бе стилно облечен и издържа мъжествено дългата вечер.

Борислав Ненов

About the Author :